Ексхумираха подпалвача на Райхстага, почва ново разследване

Основният обвиняем за подпалването на Райхстага през 1933 г. – Маринус ван дер Любе, е бил ексхумиран в ново разследване около случая, смятан за политически подарък във възхода на Адолф Хитлер, съобщава „Гардиън“.

Организация, която наблюдава гробищата в Лайпциг, е поискала тази стъпка, като първоначално целта й е била да установи дали тялото в необозначен гроб принадлежи на ван дер Любе.

Днес това вече е безспорно доказано. Предстои да се направят допълнителни анализи за наличие на токсини в тялото, което може да допълни нови щрихи към историята.

На 27 февруари 1933 г. пламъци обвиват парламента на Германия. Към този момент Хитлер е назначен за канцлер без парламентарно мнозинство, а до новите избори остават шест дни. За палежа са обвинени група комунистически функционери, сред които и Георги Димитров.

24-годишният нидерландец Маринус ван дер Любе е посочен за основен изпълнител и екзекутиран, а в последвалия процес останалите обвиняеми са оправдани.

Заплахата от „вътрешния враг“ осигурява победа на националсоциалистите и отваря пътя към абсолютна власт на Хитлер. Оттогава историците спорят дали палежът на Райхстага е случаен подарък за диктатора или добре планирана операция.

Ван дер Любе е погребан в Южното гробище на Лайпциг. Предстоящият анализ на патолози трябва да покаже дали той не е бил упоен преди Лайпцигския процес – тази хипотеза съществува от години заради странно апатичното поведение на обвиняемия в залата.

Подозренията са, че той е бил манипулиран, за да се изтръгне признание, или за да се гарантира мълчанието му относно евентуални съучастници.

Една от големите загадки е как нидерландецът, който е имал сериозни проблеми със зрението и не е познавал вътрешното разположение на Райхстага, успява да предизвика съвсем сам такъв сериозен пожар, при това с ограничени подръчни средства.

Четете още

Избор на редактора