Ердоган печели изборите за президент в Турция

Според обработени 98.88 процента от бюлетините турският президент Реджеп Тайип Ердоган води на втория тур от президентските избори, съобщи турската телевизия НТВ.

За турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес са гласували 52,08 процента от турските избиратели, информира турската телевизия НТВ.

Днес в Турция се състоя вторият тур от гласуването на президентските избори в страната. Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч., гласуването продължи до 17  ч.

Според предварителните неофициални резултати при обработени 98,88 процента от бюлетините Ердоган, който е кандидат на Републиканския алианс за държавен глава, получава гласовете на 52,10 на сто от турските граждани. За кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу са гласували 47,92 процента.

Опозиционните медии – Халк ТВ и агенция АНКА, които първоначално обявиха, че Кълъчдароглу води, в последствие съобщиха, че Ердоган събира повече гласове на вота.

Малко след 20 ч. в квартал Късъклъ в Истанбул започна митинг на Ердоган, на който се събраха огромен брой негови поддръжници.

Междувременно говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик заяви, че резултатите от днешното гласуване показват силна подкрепа за Ердоган.

Челик написа в Туитър, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто председател е Ердоган, окачествява втория тур на президентските избори като „празник на демокрацията“.

Това е празник на демокрацията. Победител ще бъде цяла Турция. Никой от нашите граждани не трябва да бъде обиден и разстроен. Никой гражданин няма да бъде губещ. Нека посрещнем резултатите от изборите със зрялост и да се поздравим взаимно за укрепването на нашата демокрация, написа в акаунта си в Туитър говорителят на ПСР Йомер Челик.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан вече поздрави турския президент Ердоган за „безспорната му изборна победа“. Емирът на Катар също заяви, че „поздравява Ердоган за победата на втория тур на изборите и му пожелава успех по време на новия мандат“, предава държавната Анадолска агенция.

Агенцията цитира данни на Висшата избирателна комисия, според които Кемал Кълъчдароглу води в трите най-големи турски градове – Анкара, Измир и Истанбул.

В столицата Анкара мерките за сигурност са засилени, на централния площад Къзълай в момента са разположени много полицаи и военни.

Четете още

Избор на редактора