ЕС е включил 121 души и образувания в 10-ия пакет от санкции срещу Русия

121 души и образувания са включени в 10-ия санкционен пакет срещу Русия, съобщи в „Туитър“ върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Късно снощи стана ясно, че страните-членки са постигнали съгласие по него.

В пакета са заложени нови ограничения на износа и вноса, забрана на пропагандистки медии, както и санкции за отговорните за депортирането и насилственото осиновяване на поне 6 хиляди украински деца, уточнява Борел.

Санкционният пакет включва забрана за износ на допълнителни електронни компоненти, които се използват в оръжейните системи на Русия, в т.ч. дронове, ракети, хеликоптери.

В ограничителните мерки е включен и експортът на специфични редкоземни материали, електронни интегрални схеми и термокамери.

На прицел са и стоките с двойно предназначение.

Разширен е и списъкът на дружества, които пряко подпомагат военно-промишления комплекс на Русия, като са добавени още 96.

За първи път са включени 7 образувания на Иран, които произвеждат безпилотни летателни апарати, употребявани от руската армия във войната, в т.ч. и срещу цивилната инфраструктура.

Наложени са и допълнителни ограничения на вноса на стоки, които осигуряват значителни приходи за Русия като асфалта и синтетичния каучук.

Започнат е и процес за отнемане на лиценза на РТ „Арабик“ и „Спутник Арабик“.

Въведени са и ограничения за лица от руска националност да заемат каквито и да било позиции в ръководни органи на критична инфраструктура или образувания в ЕС, а също така се забранява да им се осигурява възможност за складиране на газ с изключение на ограничени количества втечнен газ.

Три нови банки са добавени в списъка, чиито авоари подлежат на замразяване, съобщава БНР.

Четете още

Избор на редактора