ЕС окончателно одобри еврото в Хърватия

Еврото става официална валута в Хърватия от 1 януари 2023 година. Това окончателно беше одобрено днес на заседание на комитета по финансови и икономически въпроси на ЕС (Ecofin).

Курсът ще бъде 1 евро = 7.53450 куни – същото ниво, при което Хърватия влезе преди 2 години в Европейския валутен механизъм.

От 1 септември в страната започва пресмятането на цените и в куни, и в евро. Първите 2 седмици на 2023 г. в обръщение ще бъдат и двете валути. След това в рамките на 6 месеца куните ще могат да се сменят в банките без комисионна. От началото на 2024 г. обмяната ще става само в централната банка, като монети ще се приемат до края на 2026 година, а банкнотите – без ограничение във времето.

След като през юни Европейската централна банка и Европейската комисия дадоха зелена светлина, днес бяха подписани и последните документи, които потвърждават присъединяването.

Така 10 години след приемането в ЕС, Хърватия става 20-тата държава в еврозоната. В нея живеят над 340 млн. домакинства и от нея се дължат 15% от световния брутен вътрешен продукт.

През есента се очаква и друго решение за страната – приемането ѝ в Шенген.

Ние? Ще почакаме.

Четете още

Избор на редактора