Ето ги рекордьорите по преференции от вота на 2 април

Преференциалният вот на предсрочните парламентарните избори на 2 април отново размести листите на част от политическите сили, влизащи в състава на 49-ия парламент. Най-много преференции са реализирани в листите на ГЕРБ-СДС и „ПП-Демократична България“, отделни случаи се наблюдават при БСП , ДПС и „Възраждане“, а в листите на „Има такъв народ“ няма размествания заради личен вот, показват изчисления на „Дневник“ на база на данните на Централната избирателна комисия.

Кандидат-депутатът от ГЕРБ Славена Точева, която традиционно размества варненската листа, подобри собствения си рекорд по преференции, получавайки над 10 хил. гласа в своя полза. Над 7 хил. преференции е събрал и другият особено популярен сред съгражданите си в Симитли кандидат- депутат на ГЕРБ – футболният съдия и син на кмета Стефан Апостолов.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов и издателят Манол Пейков благодарение на личната си популярност преминават напред в листите на обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“. Други разпознаваеми лица от същата листа – Христо Петров – Ицо Хазарта и Елисавета Белобрадова, отстъпват позиции.

Пренареждането на партийната листа се задейства, ако броят на гласовете за някой от кандидатите е равен или по-голям от 7% от гласовете за цялата листа. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове. В случай, че двама или повече кандидати имат еднакъв брой преференции, редът им в списъка се определя от Централната избирателна комисия

В 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, личните гласове за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов този път са повече от предпочитанията за рапъра Христо Петров – Ицо Хазарта. Това е така въпреки че като цяло битката в района се печели от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Сега Петров е събрал 9175 гласа, а за Борисов те са 9504. На вота през октомври резултатът беше обратен – Петров беше събрал 8210 гласа, а Борисов – с девет по-малко. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък е събрала само 2005 гласа в софийския район.

За разлика от друг път съоснователят на родителската дигитална платформа „Майко мила“ Елисавета Белобрадова не успява да реализира преференция. През юли 2021 г. тя прескочи от десето на второ място в листата на „Демократична България“ в 23-ти район, ставайки депутатът с най-много лични гласове (7805). Сега Белобрадова е получила 2899 гласа, но тъй като прагът за задействане на предпочитание е 3107 гласа, няма да успее да измести втория в листата – съпредседателя на „Зелено движение“ Владислав Панев.

В 24-ти избирателен район в София изненадващо няма задействана нито една преференция. Водачът на листата на ГЕРБ – СДС Тома Биков е събрал 4370 гласа. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов е лидер по брой преференции в района – 7827 гласа. След него с 5319 гласа се нарежда Лена Бориславова. Педиатърът Таня Андреева също е събрала голям брой преференции (2629), но не успява да прескочи 7-процентната бариера, за да мине напред в листата и ще остане извън парламента.

В 23-ти избирателен район в София преференции реализират „Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов събира 8562 преференции като така от девето място се нарежда непосредствено след водача Кирил Петков, който има рекордните 11 728 лични гласа (най-много от всички кандидат-депутати въобще). Надежда Йорданова е трета по брой преференции (4218), но значително под прага от 6000, валиден за листата. Преференция сработва и при БСП, където журналистът Велизар Енчев от трети става втори на мястото на Еньо Савов.

С 2558 преференции деветият в листата на ГЕРБ Валентин Милушев отново се нарежда втори в София-област на мястото на Марин Маринов.

В Благоевград за пореден път най-много лични гласове има последният в листата Стефан Апостолов. Гласовете за него са приблизително същите като при вота през октомври (7033). Така той успява да измести Даниела Савеклиева от второто място. Апостолов е бивш депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов.

Останалите формации не задействат преференции, но прави впечатление, че вторият в листата на БСП в Благоевград Богдан Боцев е събрал повече лични предпочитания (2249) от водача Корнелия Нинова.

В Бургас преференциите сработват при „Продължаваме промяната – Демократична България“, където шестият в листата Димитър Найденов с 3156 гласа събира повече отколкото поставената на второ място Даниела Божинова. Сходна е ситуацията в БСП – там третият в листата на БСП Тодор Байчев (1401 преференции) събира повече гласове от втория Станимир Баев.

Във Варна отново без изненада листата на ГЕРБ-СДС размества Славена Точева, която заради лични гласове (10 155) става от трета втора на мястото на бившия спортен министър Красен Кралев.

Сред „Продължаваме промяната – Демократична България“ също настъпва пренареждане като седмата в листата Стела Николова събира повече гласове (3862) не само от втория Ивайло Митковски, но и от водача Даниел Лорер.

Във Велико Търново с 2765 лични гласа третият в листата на ГЕРБ-СДС – издателят и бивш председател на общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов, става втори. Преференцията сработва и за седмия в листата на „БСП за България“ – Георги Филипов. Той измества третия – бившият депутат от „Възраждане“ Цвета Галунова, но Филипов едва ли ще влезе в Народното събрание, тъй като левицата няма да получи повече от един мандат в областта.

Във Видин преференцията сработва единствено за третия в листата на ДПС – Виолета Панайотова, която с 615 лични гласа се изкачва до втора позиция и измества Димитър Аврамов. Тя също едва ли ще влезе в парламента, тъй като мандатите за областта са само четири и обикновено за народни представители се класират само водачите. Същата ситуация е и във Враца, където преференцията сработва само за кандидат-депутата от ДПС Евгени Червеняшки, който с 673 лични гласа измества втория в листата Каролина Кьолер. И в този случай обаче той няма да влезе в парламента заради малкото мандати (4), които излъчва областта.

Нито една преференция не е сработила в Габрово, показват изчисленията на „Дневник“. Там бившият депутат от БСП Явор Божанков, който беше изгонен от партията и впоследствие се присъедини към „Продължаваме промяната – Демократична България“ е успял да събере само 980 гласа в своя полза. В Добрич също преференциите не сработват.

В Кърджали нито един кандидат не успява да надскочи 7-процентната бариера, за да реализира преференция, но прави впечатление, че вторият и третият в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Шабан Исмаил и Радослав Милев имат повече лични гласове от водача Атанас Атанасов.

В Кюстендил четвъртата в листата на ГЕРБ-СДС става втора – Радослава Чеканска има 2822 гласа, но не се очаква да спечели мандат. В Ловеч няма реализирана преференция, но вторият в листата на БСП Минчо Казанджиев е събрал двойно повече лични гласове от водача Ирена Анастасова.

Заради преференциален вот четвъртият от листата на ДПС в Монтана, Иван Замфиров, изпреварва третия Ванина Стоянова. Тоест, ако от партията на Мустафа Карадайъ бъдат представени в парламента трима души от Монтана, би трябвало това да е Замфиров.

В Пазарджик с 5215 преференции четвъртият в листата на ГЕРБ-СДС, депутат в 47-ия парламент и юрист Стефан Мирев става втори след Екатерина Захариева, а в Перник вторият депутат от ГЕРБ-СДС след Георг Георгиев ще е бившият народен представител и педагог Христина Георгиева, която от последното място става втора с 2236 лични гласа. Разместване има и в „Продължаваме промяната – Демократична България“, където бившият областен управител на града Кирил Стоев става втори вместо Александра Стеркова.

В Плевен преференцията е сработила само за „Продължаваме промяната – Демократична България“. В новата коалиция кандидатът на трето място Свилен Трифонов събира повече гласове и от водача Радостин Василев, но измества само втория в листата – бившият депутат от „Има такъв народ“ Деян Николов.

С 5075 преференции в Пловдив – град издателят и граждански активист Манол Пейков, който получи симпатии и популярност покрай много успешната кампания „Генератори за Украйна“, а тези дни започна да събира дарения за откупуване на къщата на Димитър Талев в Прилеп, се придвижва нагоре в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще бъде народен представител.

В Пловдив-област както и на вота през октомври вторият депутат от ГЕРБ-СДС ще бъде четвъртият в листата – бившият депутат Младен Шишков.

С 1283 гласа лични преференции третият в листата на „Демократична България“ Нихат Расим измества втория кандидат в Разград, а след него се нарежда четвъртия Мирослав Грънчаров. В ГЕРБ размествания няма, но Гюнай Хюсмен, който е на второ място, има повече лични гласа от водача Десислава Атанасова.

В Русе преференциите разместват позицията на петия в листата на ГЕРБ кандидат Драгомир Драганов, който се нарежда на трето място. Размествания между втората и петата позиция има и при „Продължаваме промяната – Демократична България“ – там Иван Белчев с 1840 преференции се нарежда след водача Мартин Димитров.

В Силистра единствената работеща преференция е на „Възраждане“ – третият в листата Димитър Димитров става втори, но проруската формация едва ли ще има два мандата от града.

Преференцията работи за бившия областен управител и депутат за кратко Чавдар Божурски и с 1684 лични гласа той става от пети трети в Сливен, но едва ли ГЕРБ-СДС ще има трети мандат от района. Същото се отнася и за БСП, където третият в листата Кольо Милев, става втори. Размествания има и при „Продължаваме промяната – Демократична България“ – петият кандидат на коалицията за района Кремена Петрова се нарежда на второ място, измествайки Георги Гвоздейков.

В Смолян преференцията никъде не е сработила, докато в Стара Загора преференция е реализирала единствено коалицията ГЕРБ-СДС като третият в листата Илиана Жекова измества Маноил Манев.

В Търговище реализирането на преференциите са две – на ГЕРБ и БСП. В партията на Бойко Борисов четвъртият в листата на ГЕРБ – лекарят Явор Александров се нарежда втори, но въпреки това няма да успее да влезе в парламента, тъй като на партията по всяка вероятност ще се падне само един мандат. При БСП третата в листата Йорданка Георгиева е събрала 1549 гласа и измества втория в листата Светослав Стефанов.

В Хасково кандидат-депутатът Георги Станков, по-известен като „Пъската“ е получил 6734 преференции, с 4 хил. повече от водача Делян Добрев. Въпреки това той не успява да го измести, но по всяка вероятност ще се закълне като депутат. Разместване има и в листите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – там Катя Панева се нарежда втора, измествайки Веселин Недев. Личните гласове на Панева са повече от тези на водача Асен Василев – тя има 1669 гласа, а Василев – 1624.

В Шумен, въпреки че не измества водача, синът на бившия шеф на Североизточното държавно горско предприятие Бейзат Яхя (и бивш активист на ДПС) Илтер Садъков от ГЕРБ традиционно събира голям брой преференции. Подобна е ситуацията и в листите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, където поставеният на второ място Бюнямин Хасан събира повече лични гласове от водача Николай Денков, но не успява да го измести.

В Ямбол третият в листата на БСП Галин Панталеев изпреварва втория с 829 лични гласа, но няма да е депутат, освен ако Кристиан Вигенин не реши да влезе в парламента от Пловдив.

Четете още

Избор на редактора