Закриват екоактивистка група, провокирала въоръжени протести

Франция закрива екоклиматичната активистка група „Бунтовете на земята“ ( Les Soulevements de la Terre – СЛТ) заради подбудителство към въоръжени протести и всякакви актове на насилие, се казва в изявление на правителството, цитирано от Ройтерс.

Решението бе последвано от незабавни критики от страна на лявата опозиция и сдружението на неправителствените организации.

Няколко пъти досега вътрешният министър на Франция Жерал Дарманен говори за „екотероризъм“ по повод действия на СЛТ в рамките на последните месеци. Той посочи, че някои активисти са демонстрирали „крайно насилие срещу полицейските власти“.

„Под предлог че защитава запазването на околната среда… тази група насърчава саботажа и материалните щети“, пише в правителствения указ, с който се обявява разформироването на СЛТ.

„На практика това е нарушаване на свободата на изразяване. Този указ засяга словото, а не действието“, каза адвокатът на СЛТ Рафаел Камф. Той допълни, че ще обжалва правителственото решение в съда.

Активистът Флориан Льомерл заяви пред Ройтерс, че въпреки указа няма как да се унищожи толкова многобройна групировка. „Ние сме коалиция, в която членуват 190 местни комитета“, заяви той.

Четете още

Избор на редактора