Залог, по-голям от живота: Сарафов даде Гешев на прокурор

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещи главния прокурор Иван Гешев днес. Той вече е входиран, предстои да бъде разпределен на случаен принцип на прокурор, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Сигналът е в 3 направления. Едното е за престъпления срещу правосъдието. Второто е, че Гешев обитава почивна база на прокуратурата в курорта Боровец и третият е за незаконен запис на член на Висшия съдебен съвет.

Срещу главния прокурор има и искане за отстраняване от шестима прокурори от прокурорската колегия. Неговата оставка се иска и от политическите партии.
Според сигнала главният прокурор Иван Гешев е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“, както и има твърдения за незаконно записване на член на Висшия съдебен съвет от страна на Иван Гешев.

Според сигнала на Сарафов в понеделник, един час преди Гешев да свика медиите, за да направи изявление по време на което той скъса оставката си и обяви, че ще довърши мандата си, е свикал заместниците си, сред които и Сарафов в кабинета си. В стаята са присъствали и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и ръководителят на градска прокуратура Илияна Кирилова.

Гешев повикал началника на кабинета си и й наредил да си вземе телефона. След това предупредил, че ще пусне запис, който лично бил направил предишният ден. По думите му в него били замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет.

Главният прокурор казал още, че в неделя е бил посетен в дома си от члена на прокурорската колегия Йордан Стоев – един от шестимата, подписали искането за неговото отстраняване. Гешев е записал разговора си с него. „След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си“, пише Сарафов в сигнала си до прокуратурата.

Зам.-главният прокурор обяснява, че наистина е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути казал, че не желае да участва в такъв пошъл фарс и напуснал кабинета на началника си.

По-късно през деня главният прокурор Иван Гешев предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да наложи дисциплинарно наказание на заместника му Борислав Сарафов.

Вчера Иван Гешев заяви пред медиите, че казал на Сарафов да прецени дали „моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура и към българите, това е негова преценка“.

Четете още

Избор на редактора