Застреляха тигъра, който уби 9 души в Индия

Полицията в Индия застреля тигър, който уби най-малко девет души в Чампаран, щата Бихар, съобщи BBC.

Наречен „Човекоядецът от Чампаран“, звярът беше убит след преследване от около 200 полицаи и областни служители. Някои от тях патрулираха със слонове, за да го намерят.

Мъжкият тигър е тероризирал общностите около резервата за тигри Валмики.

Индия е дом на повече от 70% от дивите тигри в света.

Индийските резервати за тигри – защитени зони, където животните могат да живеят – не са се увеличили със същата скорост, с която расте популацията на тигрите. Това принуждава някои големи котки сами да потърсят прехраната си. Често те нападат добитък и хора.

Операцията беше ръководена от полицията в Бихар, която обгради поле със захарна тръстика близо до село Ситалтола Балува, за да убие тригодишния тигър, известен като Т-104.

Кумар Гупта, главен пазач на дивата природа в региона, каза пред Times of India, че тигърът е идентифициран като „опасен за човешкия живот“.

Директорът на резервата за тигри във Валмики, Несамани К, каза, че последният лов за намиране на T-104 е започнал в събота, малко след новината, че майка и детето й са били убити при нападение на тигъра.

„Беше безсънна нощ за цялото село“, каза Палту Махато пред Hindustan Times. „Докато някои от нас продължаваха да удрят камъни един в друг, други продължаваха да удрят тенекиени контейнери, за да прогонят тигъра.“

Според правителствени данни, публикувани през 2019 г., между 40 и 50 души стават жертва на нападения от тигри.

Четете още

Избор на редактора