Той победи гросмайстор на 8 години, 6 месеца и 11 дни

В неделя 8-годишният Ашват Каушик от Сингапур подобри рекорда и стана най-младият играч, побеждавал гросмайстор в класическия шах, съобщава chess.com.

Само месец преди това Леонид Иванович от Сърбия матира гросмайстора Ауондер Лианг, за да стане първият играч под деветгодишна възраст, победил гросмайстор в класическа турнирна игра.

Рекордите обаче се правят, за да бъдат чупени и този не издържа дълго. На 22-ия Burgdorfer Stadthaus Open в Швейцария, който се проведе край столицата Берн този уикенд, роденият в Индия Ашват от Сингапур разби този рекорд с почти пет месеца.

Историческият триумф дойде в четвъртия кръг срещу 37-годишния гросмайстор Яцек Стопа от Полша. Ашват вече беше спечелил първите си три игри и постигна четвъртата си поредна победа с впечатляваща игра на 8 годинир 6 мисица и 11 дни.

Разсъждавайки върху постижението си, Ашват каза на chess.com: „Чувствах се наистина вълнуващо и невероятно и съм горд от играта си и начина, по който играх, особено след като бях по-зле в един момент, но успях да се върна.“

Роденият в Индия Ашват живее в Сингапур със семейството си от шест години. Той вече беше направил име, след като спечели три пъти златото в категория до 8 години на източноазиатското младежко първенство през 2022 г. Тогава той беше на шест години.

Ашват е част от поколение вундеркинди, които изглежда пренаписват нормите на играта с изключителни резултати, които биха били почти нечувани преди пет до 10 години.

Четете още

Избор на редактора