За няколко патрона повече прокурор получи обвинение

Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров получи обвинение от Софийска градска прокуратура единствено за притежаване на повече от разрешеното боеприпаси за законно притежавано от него оръжие.

Обвинението ми е за това, че държа малко повече боеприпаси за пистолети, които законно притежавам. Разрешените са 50 патрона на оръжие, аз притежавам няколко повече за всяко едно от тях. Това обяви Чавдаров, след като излезе от сградата на Софийска градска прокуратура, цииран от БТА.

Във всяка една декларация съм декларирал налични средства, обясни още прокурорът.

Чавдаров коментира, че има свое обяснение за цялата ситуация, но няма да го сподели пред медиите. Той обяви, че има и такава вероятност – да е набеден, защото се твърди, че е близък с бившия главен прокурор. „Въвеждате ме в разговор, в който не искам да участвам. Аз не съм близък на нито един от главните прокурори, с които съм работил – това са четирима главни прокурори. Аз винаги съм си вършил работата и те затова са ми имали доверие. Нито един от тях нито ми е бил роднина, нито приятел“, увери Чавдаров.

Той обясни, че е научил от медиите, че е разследван за корупция по сигнал на кмета на Варна Иван Портних. „Ще дойде времето, когато ще се убедите, че всичко това не е вярно. Аз съм изключително изненадан и просто нямам обяснение. Никога през живота си не съм извършил и сега не съм извършил престъпление“, каза прокурор Чавдаров. Той обяви, че очаква да бъде оправдан за всичко.

Само преди дни държавното обвинение обяви, че жилището и кабинетът на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров са претърсени в акция на Софийската градска прокуратура. Тогава бе заявено, че в жилището на прокурора са открити 271 боеприпаси (бойни патрони с различен калибър), съхранявани без надлежно разрешително. В служебната му каса в Апелативната прокуратура във Варна са намерени и иззети 49 000 евро и 20 000 лв., съобщи тогава още прокуратурата.

Прокуратурата действа по получени материали от антикорупционната комисия КПКОНПИ, към която се е обърнал И. П. – „лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна“. И.П. сигнализира за поискан и получен подкуп в особено големи размери от апелативния прокурор Чавдаров, написаха от СГП.

Сега същата прокуратура обаче обяснява, че „след анализ на събраните към настоящия момент доказателства наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че съществуват разумни основания да се смята, че е извършено престъпление“, според което, че „конкретно на 26.07.2023 г. в град Варна са държани боеприпаси за огнестрелни оръжия в голямо количество (321 броя патрони), без да има за това надлежно разрешение.“

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за неотклонение  „Гаранция“ в размер на 10 000 лв, добавят от СГП.

Четете още

Избор на редактора