Зеленски: Войната започна в Крим и ще свърши с освобождението му

„Руската война срещу Украйна и цяла свободна Европа започна в Крим и трябва да свърши в Крим – с неговото освобождение“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в своето обръщение късно снощи. 

„Кога ще се случи това, днес не мога да кажа. Но Украйна ежедневно добавя необходимите компоненти към „формулата на освобождението“, добави той.

Редовното вечерно изявление на Зеленски прозвуча само няколко часа след мащабните взривове в руската авиобаза „Саки“ в анексирания Крим, която се използва за удари по украински градове. Засега няма независими сведения за причините за взривовете.

Киев не коментира случая, но има подозрения, че става дума за партизанска акция. Руснаците твърдят, че причината е „небрежност и случайност“ при боравене с огън в авиобазата – същото, което твърдяха и при потъването на крайцера „Москва“.

Зеленски също не спомена взривовете, но каза: „Русия превърна нашия полуостров от едно от най-хубавите места в Европа в едно от най-опасните места. Руснаците донесоха в Крим мащабни репресии, екологични проблеми, икономически ступор и война.“

„Присъствието на руските окупатори в Крим – това е заплаха за цяла Европа и за глобалната стабилност. Не може да има безопасен Черноморски регион, докато Крим е окупиран“, добави той.

Четете още

Избор на редактора