Кой гръмна военна база на една ракета разстояние от Варна?

Мистерията около вчерашните 12 взрива в авиационната база „Саки“ в окупирания Крим започва да се изяснява. И никак не прилича случайност, още по-малко на „небрежно боравене“ със запалителни средства, каквато е версията на руското Министерство на отбраната. Още по-малко убедително изглежда и твърдението на местните военни власти, че няма сериозни щети по бойна техника и боеприпаси.

Официална Украйна не поема отговорност за взривовете. Но…

В мрежата се появи видео, на което са заснети експлозиите в Новофедоровка – два от тях са едновременни и на голямо разстояние един от друг, а детонациите са огромни – като от взрив на голямо количество боеприпаси. По-нататък в клипа се вижда, че много изтребители и цистерни за гориво са унищожени напълно или негодни за употреба, а руски бойци още гасят пожарите около тях.

В интервю за YouTube канала на руския опозиционер и правозащитник Марк Фейгин пък украинският военен експерт Олег Жданов отхвърли дори версията за партизански саботаж. Според него това категорично е удар на Украинските въоръжени сили (ЗСУ), а единственият въпрос е „с какво оръжие?“. И даде 2 версии:

Едната според Жданов е попадение на американска противокорабна крилата „Харпун“, с каквито ракети ЗСУ вече разполагат от два месеца. Тези оръжия имат опция и за поразяване на наземни цели. (С подобни ракети – руските „Гранит“ – кремълската армия обстрелва в момента цивилни цели в град Николаев.)

Вторият вариант е също „американски“ – това ще означава, че ЗСУ най-после са получили обещаните от Щатите установки ATACMS. По този повод Жданов припомни думите на украинския министър на отбраната след срещата „Рамщайн 4“ в Германия. Тогава Олексий Резников каза: „Няма да огласяваме какви играчки ще ни дадат, ще изненадаме врага на бойното поле.“

„Руснаците сега тършуват по летището, ще намерят осколки и ще кажат… надявам се“, каза Жданов. И не пропусна да припомни как руските „разследващи“ на касапницата в Еленовка (където на 29 юли загинаха украинските военнопленници) веднага откриха парчета от американски реактивни снаряди HIMARS. „Само дето тези парчета бяха успели да ръждясат за по-малко от ден, уточни Олег Жданов.

Този руски СУ 24 приключи жизнения си път в Новофедоровка. СНИМКА YouTube

Кремъл също не смее да обвини Украйна за взривовете на летището в Новофедоровка и засега упорито разпространява версията „неправилно пушене на цигари“. Явно Русия се опасява, че ако признае ракетен удар, това ще покаже слабостта на собствената й система за противовъздушна отбрана, пише в анализ на ситуацията американският Институт за изучаване на войната (ISW). Американците правят директна аналогия с поведението на Кремъл след потапянето на крайцера „Москва“.

Анализаторите от ISW подчертават, че нямат достатъчно данни за независима оценка, но фактът, че взривовете са едновременно в два отдалечени един от друг обекта, изключва официалната версия за случаен пожар. Те не отхвърлят и предположенията за партизански саботаж или за удар с далекобойна „Нептун“, с каквато украинците пратиха „Москва“ на черноморското дъно.

P.S. от експресо.бг: Не искаме да ви притесняваме ваканцията, но погледнете картата отдолу. В единия край на червената линия е Варна. В другия гръмна военно-авиационната база на руснаците.

Варна – Новофедоровка. СНИМКА google maps

Четете още

Избор на редактора