Знамето на Финландия се развя в централата на НАТО

Финландия стана днес 31-та страна от НАТО, след като финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена церемония бе издигнато финландското знаме, редом със знамената на останалите страни от организацията. От днес финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ).

Днес е исторически ден, който показва, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени – това не може да се промени със заплахи  и принуда, заяви по този повод Столтенберг.

Не искаме други да казват какво можем и трябва да направим, отбеляза финландският президент Саули Нинистьо. Той посочи, че Русия се опитва да изгради своя сфера на влияние, от която Финландия не желае да бъде част.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО и действията от страна на алианса за повишаване на бойната му готовност увеличават риска от конфликт, предаде Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора