Идея: подводен Музей на котвата край Созопол

Създаване на подводни експозиции и организиране на турове под вода край Созопол? Идеята звучи екзотично, но може да се реализира и ще привлече туристи! Тя е на Центъра по подводна археология и е свързана и с плановете за превръщането на остров Св. Кирик в  Световен център на изкуствата.

Край острова може да бъде представена подводна експозиция от котви, съобщи д-р Найден Прахов, директор на Центъра по подводна археология в Созопол.

„В България има котви от всички известни типове, които когато се извадят от морска среда се разрушават. Целта ни е да създадем една експозиция в естествената им среда и тя да разказва историята на котвата по западното крайбрежие на Черно море.

Тя ще е първата по рода си тук подобна туристическа дестинация! Гмуркането няма да бъде на голяма дълбочина, а на 4–5 метра, в непосредствена близост до острова в много красива и запазена околна среда.

Не е нужно да си водолаз, за да се гмурнеш. Ще може да го направи всеки при желание да преживее приключение в дълбините. Туристите ще бъдат придружавани от сертифицирани водолази.“

Усилията на подводните археолози сега са насочени в проучването във водите край Созопол. И то в частта край остров Св. Кирик и Юлита, защото идеята е функциониралото някогашно пристанище до преди 30 години, отново да може да бъде използвано, съобщи БНР.

Тук има открити останки от две праисторически селища и целта е да се установи какво е запазено от тях и как да бъдат съхранени.

Идеята за превръщането остров Св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата е от години, като тук плановете на държавата са мястото да се превърне в остров на културата с музей за подводна археология и с лаборатории за консервация и реставрация на археологически паметници.

Необходими са обаче много средства, за да се осъществи това и се търси финансиране.

Четете още

Избор на редактора