Уникално! Музей на забраненото изкуство

Рисунка на голия Доналд Тръмп, скулптура на боксов чувал с форма на женско тяло – тези и други произведения на съвременното изкуство са провокирали дебат и понякога ожесточени реакции. Те, както и десетки други, станали обект на някаква форма на цензура, откриват нов дом в Испания в Музея на забраненото изкуство в Барселона, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Целта на колекцията от над 200 експоната, сред които и творби и на автори като Пабло Пикасо, е да предизвика посетителите и да изпита границите, налагани на артисти в един все по-поляризиращ се свят.

Това е единственият музей в света, посветен изцяло на изкуство, което е било обект на петиции, често успешни, за премахването им от публичното пространство по морални, политически, религиозни, сексуални съображения, каза директорката Роса Родриго.

Музеят дава шанс на произведения на изкуството, които по някаква причина в определен момент са били забранени, атакувани, цензурирани, те са толкова много, каза за Асошиейтед прес Родриго. Музеят е създаден от каталунския колекционер Тачо Бенет, който притежава 41 от изложените досега 42 творби, както и повече от 200 произведения в хранилище. Той отдавна колекционира произведения на изкуството, сред които и цензурирани творби. Преди пет години му хрумва идеята да създаде Музей на забраненото изкуство, който отвори врати през октомври. Оттогава са го посетили над 13 00 души.

Четете още

Избор на редактора