Изгонването на руски дипломати – неприемливо, закъсняло, справедливо, предателство

Изгонването на руските дипломати разклати коалицията с любезното съдействие на президента.

„Надявам се, че премиерът в оставка е взел решението за изгонването на руските дипломати на базата на достатъчно информация и да е наясно с мащабите и последствията от действията му“. Това заяви от Мадрид президентът Румен Радев в първи коментар по случая.

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като безпрецедентно решението за отзоваването на 70 руски дипломати от България. Тя смята, че е такова, тъй като е било взето от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент, което е получило вот на недоверие и е в оставка. Йотова изрази мнение, че е било редно подобно решение да бъде взето с отговорността на следващия кабинет.

„Отново се видя, че законите и Конституцията се нарушават с лека ръка, но все пак имаше и други правителства, които в последните дни на своето управление сменяха бордове, назначаваха, уволняваха, но за първи път в моята политическа биография виждам да се вземат решения, които имат външнополитически характер и уреждат двустранни отношения“, каза вицепрезидентът.

Тя изрази надежда, че няма да се стигне до най-тежката мярка – скъсване на дипломатическите отношения.

„Днес свиквам съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и парламентарната група на „БСП за България“, за да решим как да продължим“. Това написа във Фейсбук Корнелия Нинова. Лидерката на БСП не одобри решението на премиера Кирил Петков и го определи като „безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици“.

Късно снощи Нинова обясни, че решението не е взето нито от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет и че БСП категорично не е съгласна с него.

Закъсняло, но правилно. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов определи решението за изгонване на 70 служители на руското посолство от България. Той направи това от парламентарната трибуна. „Решението не е взето еднолично, обсъждано е“, заяви Иванов след критиките от левицата, че са научили от медиите.

От „Демократична България“ отдавна твърдят, че руските дипломати и служители у нас са прекалено много като брой и така се нарушава принципът на пропорционалността.

Иванов заяви, че решението на премиера в оставка Кирил Петков има политическата подкрепа на „Демократична България“. „Ние много сме настоявали за това решение“, подчерта той. Според него, ако някой трябва да се поставя „под запрещение“, то това са „представители на Възраждане“. Повод за думите на Иванов бе декларация от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов (носещ прозвище на нищо не струваща руска монета). В нея той заяви, че изгонването на руските дипломати е национално предателство.

Радан Кънев също оправда решението за изгонването на руските дипломати. Евродепутатът пожела гоненето на руски дипломати да не доведе до проблем в управляващата коалиция и тя да запази единството си при новите опити за съставяне на кабинет. Пред Нова той даже изрази надежда, че връзките на БСП с руското посолство не са толкова близки и няма да попречат на бъдещите разговори за правителство.

Припомняме, че руски дипломати бяха изгонени от повечето европейски страни без особени вътрешни сътресения.

Четете още

Избор на редактора