Израел е унищожил 18 от общо 24 батальона на Хамас

Израелската армия е ликвидирала по-голямата част от военните подразделения на „Хамас“ по време на войната в Газа, съобщи министърът на отбраната Йоав Галант, предаде ДПА.

„В Газа имаше 24 регионални батальона – разформировахме 18 от тях“, заяви вчера Галант. По данни на военните всеки от тези батальони е имал около 1000 членове.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви неотдавна, че в Рафах, близо до египетската граница, все още има четири батальона на „Хамас“, съобщава БТА. В момента армията планира операции в града в южната част на крайбрежния регион, добави Галант.

Медии съобщават, че членовете на военното крило на „Хамас“ продължават да се сражават като партизански отряди след унищожаването на батальоните им. Клетки, състоящи се само от няколко членове, излизат от тунели и нападат израелски войници, например.

„Веднага щом тази война приключи, в Газа вече няма да има военна сила на „Хамас“, каза Галант. „Нито Израел, нито Хамас ще имат контрол над Газа“, добави той.

Планираната израелска офанзива в Рафах се смята за изключително полемична тема, тъй като хуманитарната ситуация за хората в района и без това е изключително лоша. Хуманитарните организации на ООН, както и водещи западни политици предупреждават за сериозни последици за цивилното население и призовават за неговата защита

В момента в града живеят над един милион цивилни, повечето от които са бежанци от други части на ивицата Газа.

Четете още

Избор на редактора