Има ли връзка между шпионите от Лондон и „Възраждане“

В поредна публикция на „Дейли телеграф“ по повод на тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия се изтъква, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори, вероятно имат връзки с крайнодясната партия „Възражане“. Вестникът се позовава на източници от София, съобщава БНР.

Изданието информира, че прокуратурата в София е започнала разследване на дейноста на Русев, Джамбезов и Иванова заради опасения, че като част от прокремълска мрежа те може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания.

Тримата са били задържани през февруари по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие бяха обвинени единствено в притежание на фалшиви паспорти и други документи.

В България обаче има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени само до Обединеното кралство, където са базирани от около десетилетие и че тяхна задача е била да следят антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа. Прави се проверка за връзки с партия „Възраждане“, известна със своите антизападни, проруски позиции.

Вестникът е контактувал с фирмата The Doctors Laboratory, базирана в централен Лондон, където е работила Иванова. Говорител на фирмата е казал пред „Дейли телеграф“:

„Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от компанията в миналото.

По време на набирането на персонала е извършена стриктна проверка в съответствие с фирмената политика.

Тъй като това е полицейски въпрос, компанията няма да прави повече коментари“. За момента не мога да потвърдя информации от България, че някои от българите са работили в кметството на община Енфийлд в Лондон. В проверката на кадровия състав на общината през годините не открих техните имена.

По-вероятно е създадената от тях платформа за оказване на помощ на българите на Острова да е свързвана с кметствата на Енфийлд и Брент по линия на дейността на общините за насърчаване на интеграцията на чужденците и програми, по които могат да се финансират подобни дейности.

Четете още

Избор на редактора