Испания: Политическите сметки не излизат след вота

Въпреки че консервативната Народна Партия на испанския опозиционен лидер Алберто Нунес Фейхоо спечели най-голям брой депутатски места на вчерашните избори, тя няма да има пълно мнозинство, предаде ДПА. Сега Испания е изправена пред сложната задача за съставяне на правителство, след като произведеният в неделния ден предсрочен вот не излъчи ясен победител.

Дори и НП да се коалира с дясната популистка формация „Вокс“, тя пак няма да си осигури достатъчно депутатски места, за да управлява.

Математически Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес би могла да сформира управленско мнозинство с помощта на няколко по-малки партии – но е много малко вероятно да се стигне до ново издание на сегашната му управляваща коалиция.

Наблюдателите вече заговориха за нови избори.

Санчес ще се нуждае от подкрепата на каталунската сепаратистка партия на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, но и това се смята за малко вероятно да стане факт.

За напълно изключена се смята и възможността за коалиция между двете най-големи партии НП и ИСРП поради голямата поляризация между двата лагера.

Ето защо четвъртата по големина икономика в Евросъюза, която до края на годината ще бъде и ротационен председател на Съвета на ЕС, вероятно е изправена пред политически блокаж – а може би и пред нови избори, отбелязва ДПА.

В изборната нощ Фейхоо не се отказа от аспирациите си да бъде следващият премиер, въпреки че реалните шансове за това не са никак големи.

„Заемам се със задачата да започна преговори за съставяне на правителство“, обяви той пред хилядите свои ликуващи привърженици в Мадрид.

Въпреки че НП увеличава броя на депутатите си с 47 и сега ще има общо 136 народни представители, това е далеч от необходимите 176 депутатски места за самостоятелно управление.

Дори и 33-те депутати крайнодясната партия „Вокс“ няма да бъдат достатъчни, тъй като при хипотетичната дясна коалиция между тях пак няма да им достигнат седем места за мнозинство.

Четете още

Избор на редактора