Черен дим от парламента и след четвъртия опит за избор на шеф

И четвъртото гласуване за председател на парламента бе неуспешно. Подобно при избора на папа, от парламента излезе пак черен дим. Уморени, депутатите отложиха избора за утре.

И двете днешни процедури по избор бяха неуспешни. В първата бяха номинирани същите кандидати като вчера, с изключение на оттегления късно снощи от „Продължаваме Промяната“ Никола Минчев.

Стигна се до балотаж между Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. В гласуването участваха още Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Петър Петров от „Възраждане“.

След това от ГЕРБ-СДС оттеглиха номинацията на Росен Желязков от надпреварата и предложиха най-възрастния народен представител – Вежди Рашидов, за председател на събранието, а всички парламентарно представени партии да номинират негови заместници.

От „Продължаваме Промяната“ предложиха среща на лидерите на парламентарно представените партии, по време на която да се търси изход от създалата се ситуация.

Срещата се провали, след като никой не се отзова на поканата. „Вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища“, коментираха от ГЕРБ-СДС и настояха всички разговори да са в пленарна зала.

Все пак Даниел Митов и Румен Христов от ГЕРБ-СДС се качиха в залата, където 20 минути след обявеното начало бяха единствено медиите, но не останаха за срещата.

По същото време председателски съвет  обсъждаше вариантите за изход от кризата, но отново не беше постигнат консенсус.

Депутатите се върнаха в залата и започна четвърта процедура по избор. Във фокуса на дискусията бяха критериите за председател.

От „Продължаваме Промяната“ предложиха да е консенсусна личност, която да не „взривява“ залата и да се ползва с високо обществено доверие. От ГЕРБ-СДС предложиха да се избере най-възрастния депутат.

От „Възраждане“ настояха това да е човек, който няма политически опит. От „Демократична България“ заявиха, че единственият критерий е той да е народен представител. Под въпрос беше поставено дали критериите са противоконституционни и дискриминационни.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че всички депутати в момента получават заплати за нещо, което реално не вършат. Хората няма да излязат на улицата с тояги, защото, видите ли, няма избран председател на Народното събрание,

но ако някой подшушне, че тези омразни 240 човека получават заплата, а пък нищо не правят по цял ден и само пият кафета, ето това вече ще предизвика много сериозни емоции, коментира той.

Лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова каза, че ситуацията изглежда като да си играем с огъня, тичайки около купа сено с кибрита.

Това, което става от вчера, е най-тежкият удар върху парламентарната република, парламентарната демокрация и многопартийната система, заяви Нинова. Ние наливаме масло в огъня на онези, които искат да приключат с парламентарната демокрация и многопартийната система, добави тя.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че без да бъде избран председател, парламентът не може да заработи и най-важното – не могат да бъдат формирани парламентарните групи, не може да започне конституционната процедура по връчване на мандатите от президента.

Кирил Петков, съпредседател на ПП констатира като положителен факт промяна в тона на дискусията в парламента.

В хода на последната за деня процедура бяха издигнати номинациите на Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС като най-възрастен народен представител, на Кристиан Вигенин от левицата, на адвокат Цвета Рангелова от „Възраждане“ и на Йордан Цонев от ДПС.

Вежди Рашидов си направи отвод. Аз ще съм щастлив, ако вие днес изберете председател на парламента, обърна се той към депутатите.

„Много е важно, касае съдбата на хиляди хора. Това не е шега, отговорността е страшно голяма, както днес болшинството или малцинството ни изпрати тук, така ще ни отхвърли от тук. С живота, със съдбата на хората не можем да се шегуваме“, добави Рашидов.

„Много ниско стойте при хората, защото много бързо намразват. Нека ви обичат“, посъветва той. Речта му бе посрещната със ставане на крака и аплодисменти. Десислава Атанасова се обърна към Рашидов с думите:

„Изправихте цялата зала на крака и на практика вие получихте титлата достоен председател на 48-ото Народно събрание и това ни обедини“. Тя заяви, че ГЕРБ-СДС няма да издигат друг кандидат.

Така в надпреварата останаха трима, но никой от тях не получи необходимия брой гласове. При финалното гласуване кандидатурата на Кристиан Вигенин подкрепиха 73 народни представители, „против“ бяха 11 и „въздържали се“ – 141.

За кандидатурата на Йордан Цонев от ДПС гласуваха 102 народни представители, 67 бяха „против“ и 56 – „въздържали се“.

Преди това депутатите приеха без промяна процедурните правила за избор на председател на 48-ото Народно събрание, единодушно – с 229 гласа „за“.

Четете още

Избор на редактора