Кабинетът мисли как да свали цената на горивата с помощта на „Лукойл“

Правителството търси варианти за сваляне на цената на горивата. За целта ще бъде създадена работна група с представители на държавата и „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“.

Това заявиха министрите на енергетиката и на икономиката Росен Христов и Никола Стоянов на брифинг след среща с ръководствата на двете компании.

Следващата седмица работната група ще трябва да обсъди пакет от мерки за трайно намаляване цените на горивата.

При инфлация от 17% в България – два пъти по-висока от средната за ЕС, ако успеем да овладеем цените на горивата, е възможно да я укротим, каза на брифинг министърът на икономиката Никола Стоянов.

Днес масовият бензин се търгуваше средно за 3.19 лева за литър, дизелът за 3.35 лева, а метанът скочи над 5.40 лева, съобщава БНТ.

По-рано днес от ГЕРБ обвиниха предишния кабинет, че е позволил „Лукойл“ да продава на нереално висока цена евтин уралски петрол, представяйки го за брент. От разликата горивата на бензиностанциите са продавани с лев на литър по-скъпо от реалната стойност.

„Ние предлагаме държавата в лицето на БЕХ ще купува от тия руски барели, ще си плаща държавата на „Лукойл-Нефтохим“ тези 10-20 ст. Крайната себестойност на тези горива на БЕХ ще бъде 2,50 лв., а не 3,50 лв.“, каза Делян Добрев от ГЕРБ.

Другото предложение на ГЕРБ предвижда още при вноса на суровия петрол държавата да сложи лев акциз на всеки литър, с който да се компенсират цените на горивата за потребителите.

Четете още

Избор на редактора