Кабинетът одобри проект на закон за личния фалит

Кабинетът одобри проект на закон за несъстоятелност на физическите лица или закон за личния фалит, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет.

„Законът предлага правна уредба по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производство в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на ЕС и особеностите на националната ни правна система. Няма развита държава, в която да няма закон на личния фалит. България твърде дълго остана без такъв закон“, подчерта Зарков.

Само добросъвестни длъжници ще могат да поискат образуване на производство и да бъдат освободени от непогасени задължения. Добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори, обясни Зарков.

Законопроектът ще гарантира финансово обезпечение на длъжника и семейството му в рамките на производството, като съдът ще определи издръжка в зависимост от техните потребности. Издръжката няма да бъде по-ниска от минималната работна заплата. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да подлежи на изземване.

Четете още

Избор на редактора