Какво оръжие даваме на Украйна е държавна тайна

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Ратификацията на документа подкрепиха 166 народни представители, а 48 бяха „против“. От „БСП за България“ и от „Възраждане“ призоваха да се отхвърли този договор и да не се ратифицира.

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в „Държавен вестник“, решиха още депутатите. От „БСП за България“ поискаха списъкът да бъде разсекретен и публикуван, предложението обаче беше отхвърлено и при прегласуването с 48 гласа „за“, 162 „против“ и 4 „въздържал се“.

Причината да бъдат класифицирани двата списъка е една – това е част от един доклад, който съдържа цялостната информация за въоръжение в българската армия, с военновременни, мирновременни формирования, тяхното въоръжение, включително и с техниката, обясни министърът на отбраната Николай Стоянов. Категорично не всички държави предоставят информация или ако предоставят информация, тя е частична, посочи той.

Очевидно е, че в залата има „коалиция на войната“, която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова след гласуването и призова президентът да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението. Тя отбеляза, че това, което е гласувано днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента. Тъй като нямаше разум и отговорност днес в залата, призоваваме президентът да наложи вето, апелира Нинова.

Хора ще умират с тези оръжия и вие ще носите моралната отговорност, обърна се Ангел Георгиев („Възраждане“) към подкрепилите споразумението и с това обоснова защо от „Възраждане“ са гласували против ратификацията.

Кристиан Вигенин от левицата коментира, че няма обективни причини тези списъци с оръжие, които сме напът като държава да предоставим на Украйна, да бъдат засекретени. Защо останалите страни, които подпомагат военно Украйна, дават гласност на това, което предоставят, ние го крием не само от българските граждани, а и от самите себе си, попита той. Вигенин посочи, че запозналите се депутати със списъците са станали 25, т.е. 10 процента от народните представители и попита: „Не ви ли е неудобно по този начин да взимаме решения в Народното събрание“. На база на това споразумение, което е противоконституционно, вие искате да се лишим от възможността като Народно събрание (НС) да имаме думата оттук нататък какво ще бъде предоставено на украинската страна, коментира Вигенин. Той посочи, че оттук нататък МС на секретно заседание може да променя, допълва и предоставя ново въоръжение, без това да минава през НС.

Ивайло Мирчев („Демократична България“) каза, че е един от депутатите, които са чели списъка, споделил е параметрите с колегите си от парламентарната група и те са съвсем информирани. Защо трябва да се даде възможност на Министерския съвет (МС) в бъдеще без НС да разрешава оръжия  – защото може да няма НС и защото, ако започнат разговори с друга държава, която може да ни предостави въоръжение – добри западни аналози, и МС прецени, че това удовлетворява страната и армията, най-нормалното нещо е да бъде направена подобна сделка, обясни той.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) посочи, че има въпроси, които не се обсъждат публично. Чуждите разузнавания знаят какво даваме, те много повече знаят, коментира той. Ако чуждите разузнавания, сигурно имате предвид и руското, вече знаят какво има в тези списъци, тогава защо ги крием, отговори му Кристиан Вигенин. Според мен списъкът е таен, защото ни е срам колко малко даваме, коментира и Делян Добрев (ГЕРБ-СДС).

Николай Дренчев („Възраждане“) го репликира, че малко даваме, защото малко имаме, защото армията ни е на границата на възможностите да поддържа най-елементарна техника. Нямаме самолети, нямаме дори учебни самолети за военновъздушното училище, допълни той. А през цялото време напъваме да даваме за Украйна и сме готови „да подпишем едно тесте празни чекове“, като впоследствие Министерството на отбраната ще може да изнесе всичко, което му поискат, коментира Дренчев.

От левицата искаха в законопроекта да се запише, че промени в количеството или вида на безвъзмездно предоставяното въоръжение, техника и боеприпаси от споразумението и приложението към него се извършват с допълнително споразумение, при условията на последваща ратификация от Народното събрание. Предложението обаче не беше допуснато за обсъждане и гласуване, защото по законопроект за ратифициране на международен договор текстът на договора не може да бъде изменян. Отхвърлени бяха и предложенията на БСП за отлагане на ратификацията на споразумението за следващо заседание, както и гласуването да е поименно със ставане от място.

Четете още

Избор на редактора