Как се фалшифицират избори на село

Видеонаблюдението на броенето на бюлетини разкри изборна фалшификация по време на изборите в неделя. Комисия във врачанското село Малорад, община Борован, бе уловена да дописва гласове в полза на двама кандидати, понеже са „наши момчета“.

След известно време броене на бюлетини комисията решава да спре видеоизлъчването, за да „починат 5 минути“. Живото предаване обаче не е прекратено и улавя как мъж предлага да се помогне на някои от кандидатите.

„Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции, зависи от комисията“, пита мъж, който стои зад камерата.

След известно колебание останалите се съгласяват. Жена, която през цялото време е в кадър, взима тесте бюлетини и започва да дописва преференции с химикал.

Процесът по фалшификация на резултатите продължава кратко, защото някой започва да чука на заключената врата.

„Пак е нещо“, констатира жена от комисията, след като са подправени десетина бюлетини.

От разговора се разбира, че се дописват преференции с номера 102, 108 и 111 от различни партийни листи. Под първия номер е кандидатът за кмет Мартин Диловски (БСП). С номер 108 пък е Цено Цоловски, кандидат от листата на „Възраждане“. Преференции се правят и за номер 111, който е на кандидата от местната коалиция между СДС, ДПС, „Български възход“, „Новото време“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и партия „България на регионите“, Боби Боянов.

Целият запис от броенето може да се види на сайта на ЦИК.

Районна прокуратура – Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК.

Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от РУ на МВР в гр. Бяла Слатина.

Понастоящем е известно, че около 23,00 ч. на 29.10.2023 г. длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници.

Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия – Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Четете още

Избор на редактора