Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната“

Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната“. Вицепремиерът и министър на финансите в оставка ще има задачата да състави нов кабинет в рамките на сегашния парламент. Това са решили близо 100 активисти на партията късно снощи. Другите варианти са били Даниел Лорер, Никола Минчев и Андрей Гюров.

Президентът Румен Радев ще връчи в 17 часа мандат на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание – “Продължаваме Промяната”, за съставяне на правителство в този парламент.

„Аз предложих Асен Василев за премиер. Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Един отбор с него, с всички членове на ПП, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкавите и да си свършим работата до край“, каза в изявлението си премиерът в оставка Кирил Петков.

В момента Василев е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от Радев.

„Днес се намираме на исторически вододел – посочи още премиерът в оставка в изявлението си. – Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси“.

Той бе категоричен, че няма да бъде допуснато България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава.

„Няма да допуснем това, защото не ни е страх – каза Петков. – Да, с БСП имаме различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред.

Кирил Петков призова за обединение на всички, освен с тези, които пълнят с пачки чекмеджетата си, които са в листа „Магнитски“, които с СМС-и контролират своите депутати и тези, които се контролират от чужди държави.

По думите, такова обединение е нужно, за да се свършат неотложни задачи за следващите 6 месеца: да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия; да се сложи механизъм за разследването на главен прокурор с независим съдия; да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ; да се промени законът на обществените поръчки; да се приемат 22 законопроекта за усвояването на парите от Плана за възстановяване; да се довърши планът за българското земеделие; да се довърши енергийната диверсификация; да се направи държавна Агенция по горите, така че да се прекъсне дървесната мафия.

„Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на „Продължаваме промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев“, каза Кирил Петков.

Четете още

Избор на редактора