Киев: Путин отчаяно се мъчи да вкара Беларус във войната

Поне 20 ракети полетяха от Беларус към Украйна призори в събота. Тежко ударено е мирното с. Десна в Черниговска област.

„Ударите са пряко свързани с усилията на Кремъл да въвлече Беларус във войната на своя страна в конфликта“, предупреди Главната дирекция на украинското разузнаване пред Франс прес.

Според Киев командването на Путин се надява Украйна да отговори на удара с ответна атака по беларуска територия и така да даде повод на незаконния президент на Беларус Лукашенко да навлезе със свои войски от север. Десна е село с 7500 жители и се намира на около 70 км северно от Киев и на още толкова от границата с Беларус.

Акцията идва точно преди поредната среща на Путин с Лукашенко в Санкт Петербург. Идния четвъртък пък руският външен министър Сергей Лавров ще ходи в Беларус.

Докато се самонастанява в тотално разрушения Северодонецк, руската армия продължи да изстрелва десетки ракети по Западна и Северна Украйна, които са далеч извън обсега на наземните бойни действия, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Според местните ракетите са били не по-малко от 40.

Руска ракета излита от беларуска територия в посока Украйна.

Ударени са Лвов, Киев, Житомир и Одеса. Руските ракети са стари модели и летят почти без прицел, поради което улучват предимно граждански обекти. Очевидно целта е терор над цивилното население, твърдят украинските военни.

Четете още

Избор на редактора