Киев разкри далавера с оръжие за $40 милиона

Службата за сигурност на Украйна съобщи вчера, че е разкрила корупционна схема при закупуването на оръжия от армията на страната на обща стойност, еквивалентна на около 40 милиона долара, предаде Ройтерс.

Съобщението за масови измами с обществени поръчки, потвърдено от министерството на отбраната на Украйна, ще има огромен отклик в страната, която от почти две години е жертва на инвазията на Русия.

Борбата за изкореняване на ендемичната корупция остава основен проблем, докато Украйна продължава усилията си да си осигури членство в Европейски съюз.

ССУ съобщи, че разследването е „разкрило служители на министерството на отбраната и управители на оръжейния доставчик „Лвов Арсенал“, които са присвоили близо 1,5 милиарда украински гривни при покупката на снаряди.

„Според разследването бивши и настоящи високопоставени служители на министерството на отбраната и ръководители на свързани с ведомството фирми са участвали в злоупотребата.

Присвояването е включвало и закупуването на 100 000 минохвъргачки за военните.

От ССУ съобщиха, че договор за снарядите е бил сключен с „Лвов Арсенал“ през август 2022 г. – шест месеца след началото на войната, и плащането е извършено предварително, като част от средствата са преведени в чужбина.

Но оръжия така и не са били доставени, а част от средствата след това са преместени в други чуждестранни сметки.

В изявлението се казва, че на общо пет лица от министерството и служители на доставчика на оръжия са били връчени „уведомления, че са заподозрени“ – първи етап в украинското съдебно производство.

Един заподозрян е задържан при опит да пресече украинската граница.

Корупцията в армията е особено чувствителен въпрос в Украйна, тъй като страната се опитва да поддържа висок дух във военно време и да се представи в положителна светлина с оглед на присъединяването си към 27-членния ЕС.

Министърът на отбраната Олексий Резников беше освободен през септември заради различни случаи на корупция, въпреки че се радваше на солидна репутация докато представляваше Украйна в дискусии със западни съюзници.

Макар да не се твърди, че Резников е участвал лично в злоупотреби, имаше няколко случая на корупция сред военните по време на неговото управление – за снабдяване на войските с храна и за осигуряване на подходящо облекло за военнослужещите.

Четете още

Избор на редактора