Кирил Петков пред „Таймс“: Корупцията и руското влияние са едно и също нещо

Ограничихме корупцията локално, но открихме, че имаме по-голям враг: руското проникване. Не разбрахме, че корупцията и руското влияние са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите. Това заяви пред „Таймс“ премиерът в оставка Кирил Петков.

В материала на британския журналист Том Кингтън, озаглавен „Ние сме следващите в списъка на Кремъл“, се разказва за политическата ситуация в България, съобщава bTV.

В интервю за изданието Петков говори още за проблемите с газовите доставки, изгонването на руските дипломати, казусът с „Капитан Андреево“, ветото за Северна Македония и съдбата на главния прокурор.

Изданието отбелязва, че Петков е научил важен урок за борбата с корупцията в Източна Европа по време на краткия си мандат като министър-председател на България.

Отбелязва се, че дипломираният в Харвард мъж с модерни идеи се е борил да държи руските шпиони и местни гангстери на разстояние, след като е спечелил властта в най-бедната страна в ЕС през декември.

Допълва се, че Петков е загубил вот на доверие и е подал оставка като министър-председател миналия месец, но остава на поста до сформирането на нов кабинет или до провеждането на избори през есента.

Четете още

Избор на редактора