Кирил Петков, стремително нагоре по пътя, който води надолу

„Errare humanum est, perseverare autem diabolicum. Еt tertia non datur”. Човешко е да се греши, повтарянето на грешката е дяволска работа. Трета възможност, не се дава.

Да подчертая – трета възможност не се дава.

Начевам с тази латинска сентенция, не от куртоазия, а защото е в контекста на гафовете, които върши постоянно г-н Петков. Преди, и по време на изборите. Припомнянето на тази фраза съдържа и ирония и жалост към него. Няма никакво значение дали тя е на Сенека или на Цицерон, който още по-безжалостно, но справедливо допълва, че всеки може да сгреши, но само глупаците продължават да упорстват в грешките си.

Кирил Петков пак не е готов. Римата е случайна, но бившият премиер не спря да се овъртулва в себе си и това може да стане мантра на ГЕРБ през цялата кампания. Съжалявам, ако им я подсказвам. То не бяха „куролации”, „латмуси”, „паркиране на кораби” и прочее. Остана да издрънка, че е искал да се концентрира, а всъщност се е комплицирал.

Не е късно да го направи. Понеже си пада по високопоставените думи.

Г-н Петков прекалено дълго време не схвана, че не е харвардец, а политик.

И че трябва да бъде избран не само от тези, които го харесват, но и от другите. Лиз Тръс го разбра, той не. Това не става обаче като повтаря непрекъснато опорката, че на Борисов трябва да му се помогне да се пенсионира. Той да е чувал, че и млади политици се пенсионират преждевременно? Е, ще чуе. Примери бол.

Тези дни захвана да рови в тинята от наводненията в Карловската община.

Тази видима, дори за обожателите и подкрепящите партията му, безпомощна помощ на бившия премиер за полупотъналите карловски села. Помощ, която, както се видя, никой от пострадалите не иска, е поредната фамозна крачка по пътя към загубата му на изборите. Просто изглежда, че зорлем се стреми да се провали. Разбира се, инициативата за карловското събитие е подсказана от некадърните му пиари. Но той още по-невнимателно я е възприел. Да се съпикяса малко, защото с право беше напъден от един селски двор, докато се обясняваше като ученичка. Г-н Петков хал хабер си няма от Карлово. Даже не знае къде е Сучурумът, както му викат карловци, нито що е, нито какво означава.

Виждал съм как пиари провалят кампании на иначе сравнително кадърни политици. Защото не могат да им казват „Не”. Впрочем така и не стана, ясно какво прави и съпругата на президента г-н Радев в карловско, за да рине кал, докато Митрофанова се изправя зад коленичилия му гръб в Деня на Съединението в Пловдив. Може би грешка е станала. Нали е човешко да се греши.

Помня добре, все още. За 21 години, откакто стана главен секретар на МВР досега, г-н Борисов плещи наляво и надясно врели-некипели. Това стана обаче негов стил. Лъже, не лъже, на избирателите му им е все едно. Борисов има стил. Вярно. Много нисък стил. Но го има. Затова 12 години печели избори.

Г-н Петков изобщо няма стил.

Бившият премиер, завърнал се от Канада, по обиден начин хлъзва по ръба на бръснача, тези които ще гласуват за него. Само защото не могат да понасят Борисов. Това газене с ботуши в калта, изкачване на баири, целуване на дечица и ръце на попове с ролекси при откриването на новопостроени църкви, купуване на магаренца за стари баби, сме го гледали до втръсване. Ако ще ходиш някъде, го режисирай предварително. Не следварително, защото те натирват. Хората не се гламави и знаят, че след такива събития на сиромохомилство, въпросните политици се връщат и помръдват ушички и пръстчета във ваните си. И се гледат по телевизора.

Има една естетична и етична немощ в тези избори. Като оставим встрани пълната липса на въображение. Това важи за всички партии. Добрата помощ е онази, с която не се перчиш, и за която никой не е научил.

Четете още

Избор на редактора