Ковачевски и Донев ще „бутат“ влака към България

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски и българският му колега Гълъб Донев ще дадат нов старт на един стар проект – железница до границата с България.

Събитието е утре в местността Шупли камен край Куманово. С българския премиер ще бъде и вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Влакът за София „тръгна“ през 1994 г. Ако построим първите два участъка (Куманово – Беляковце и Беляковце – Крива Паланка) от железопътната линия за България през 2025 г., по нея ще се транспортират 6421 тона на ден, а с пълното изграждане на третия участък, от Крива Паланка до българската граница през 2046 г., се предвижда превозът на 22 876 тона товари, съобщава „Денешен весник“.

Строителството на жп линията до България започва преди 28 години. За целта са отделяни средства от държавния бюджет на Северна Македония до 2004 г., когато строителството е спряно. След почти десетилетно прекъсване на строителните работи през март 2014 г. започна реконструкцията на изградените тунели и мостове и изграждането на нови участъци.

Паневропейският Коридор 8 свързва България със Северна Македония, Албания и Италия (по море). Той е ключов маршрут за региона, създавайки интермодална връзка между Черно и Адриатическо море. Коридорът има перспектива да създаде голяма добавена стойност за развитието на целия регион.

По тази причина България, Северна Македония и Албания полагат съвместни усилия за завършването му чрез изграждане на основните проекти за железопътна транспортна инфраструктура на съответните им територии.

Четете още

Избор на редактора