Северна Македония чества държавния си празник

„От революционно Куманово, където на 11 октомври 1941 г. започва македонското антифашистко и националноосвободително въстание, от града на достойнството, защитник на свободата и символ на непокорството, изпращаме посланието, че непокорството и свободата са в македонския ген”, каза в речта си за отбелязване на държавния празник на Република Северна Македония – Денят на народното въстание, премиерът на страната Димитър Ковачевски.

Мотото на отбелязването тази година е „Непокорство и свобода”, а основното събитие се проведе пред мемориала-костница в Куманово, където присъстваха Артан Груби, вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и министърът на информационното общество Азир Алиу, кметът на града Максим Димитриевски, който преди ден обяви новия си политически проект, и делегации от различни политически партии в страната.

„С неподчинение в решимост за свобода е спечелена антифашистката борба, а с нея и битката за македонската държавност. На първото заседание на АСНОМ е постигнат огромен политически успех, с който най-накрая е осъществена вековната македонска мечта. Създава се македонската държава, в която македонският език е въведен като официален. С решимост за напредък ние осигурихме независимостта си през 1991 г. През 1993 г. страната стана член на ООН. През 2001 г. преодоляхме междуетническия конфликт. През 2017 г. възстановихме демокрацията. През 2020 г. станахме член на НАТО. През 2022 г. започнахме преговори с ЕС, след цели 17 години статут на кандидат-член и поставихме македонския език наравно с всички официални европейски езици. Днес ние сме посветени на изграждането на държава за всички, държавата на всички, функционална, мултиетническа Република Северна Македония-уникален и устойчив модел на демокрация, малка Европа. Затова сме разпознати като фактор за стабилност и сигурност в региона и в Европа”, посочи в словото си Ковачевски.

По думите му днес патриотизъм означава „разширяване на македонския дом в европейския дом, така че никой никога повече да не бъде принуден да взема паспорти на други държави или да търси прехраната си навън”, а антиевропейският дневен ред е „заплаха за македонската държава, македонския език и македонската идентичност”.

„Затова ние, днешните поколения, сме длъжни да се справим с антиевропейския и антимакедонския дневен ред, откъдето и да се налага той. И ще го направим с нови мъдри решения, които отварят перспективи и дават възможност за напредък на гражданите и държавата….  Ние сме водещи в региона и дори в Европа по отношение на многообразието и зачитането на човешките права, защото историята ни е показала предимството на заедността. С непокорство успяхме да преодолеем всички ключови предизвикателства… И чрез укрепване на междуетническото приобщаване ние ще излезем по-силни, защото завинаги ще разграничим македонската идентичност от всяка друга идентичност. И това, според оценката на нашите големи приятели САЩ, не е изход от пътя към ЕС, а врата за влизане в ЕС, където се виждат голяма част от гражданите на нашата страна”, посочи в Куманово Ковачевски.

В Скопие вицепремиерът по политиките за добро управление Славица Гърковска и правителствена делегация поставиха цветя на мемориалния комплекс „Партизански гробища“ в Бутел и пред паметника „Освободителите на Скопие“, който е издигнат на платото пред сградата на правителството на Република Северна Македония.

„Единадесети октомври е денят, в който нашата борба за освобождение, независимост и държавност се свърза неразривно с борбата срещу фашизма и стана част от великата победа над тази разрушителна идеология във Втората световна война. Много е важно да запазим това чувство и мъдрост за истинска решителност дори в тези трудни и кризисни времена, пред които е изправен целият свят, времена, които ни показват, че борбата за мир, свобода и прогрес продължава, и че това е дълг на всяко поколение ”, каза Гърковска.

Президентът на страната Стево Пендаровски също положи цветя на мемориалния комплекс Бутел „Партизански гробища“ в Скопие.

Делегации от кабинета на президента присъстваха на честването на Деня на народното въстание в Куманово и Прилеп, където също бяха поставени цветя на паметници, свързани с държавния празник на Северна Македония.

„Важно е да отдадем почит към героите, оказали съпротива срещу българския фашистки окупатор и фашизма в Македония. Прилеп и Куманово започнаха онази битка, която по-късно донесе свободата на Македония. Честит 11 октомври”, написа във Фейсбук профила си председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Четете още

Избор на редактора