Ковид-19 може да доведе до бум на Паркинсон!

Ковид инфекцията може да доведе до ръст на невродегенеративни заболявания от типа на паркинсонова болест. Това заяви проф. д-р Петко Шотеков – началник на неврологията доктор в столичната болница „Св. Йоан Рилски“.

Според професора в основата на тези твърдения са изследвания, направени от учени-невролози от няколко развити държави, които проследяват как различни вируси унищожават определени мозъчни субстанции.

Едно от проучванията прави много близък паралел между „испанския грип“ от времето на Първата световна война и Ковид-19 днес. В началото на ХХ век, след инфлуенцата, започва широко разпространение на болестта на Паркинсон, което е доказан факт.

От научните наблюдения става ясно, че и грипът (който днес е лечим и почти незабележим), и Ковид-19, унищожават едно и също вещество в човешкия организъм – така наречената субстанция нигра, или черното на цвят мозъчно вещество, което отговаря за преноса на хормона допамин в организма.

Именно липсата на допамин е в основата на развитието на Паркинсон, сочат авторите на изследването.

Според проф. Петко Шотеков една от причините страничните ефекти след Ковид-19 да бъдат откривани късно е, че хората се бавят да търсят медицинска помощ, ако нямат най-ярко изявените симптоми на вируса и се надяват „да им мине“. Което води до усложненията, включително поради унищожена мозъчна субстанция нигра.

Четете още

Избор на редактора