Кои са милионерите в правителството?

Вицепремиерът Мария Габриел, която преди това дълги години бе евродепутат на ГЕРБ, а също и еврокомисар, e заменила евтиното общинско жилище в София със собствен апартамент, става ясно от декларацията й антикорупционната комисия. Апартаментът е купен през 2021 г. за 369 хил. лв.

Но пък Габриел е декларирала два апартамента – в Брюксел и в Страсбург, като чуждно недвижимо имущество, на които е ползвател заедно със съпруга си – французинът Франсоа Мишел Габриел, който беше икономически съветник на председателя на ЕНП Жозеф Дол, пише Сега.

В декларацията е посочено, че двата апартамента се ползват през 2023 г. на цена по договор от 27 823 лв., вероятно това е наемът за цялата година. Мария Габриел е декларирала е също така два автомобила – Мерцедес и BMW, както и банкови влогове на семейството за над 2 млн. евро.

Габриел не е единственият милионер в правителството – екоминистърът Юлиян Попов е обявил спестявания и инвестиции за над 1,15 млн. британски лири (2 634 545 лв.). Попов декларира и къща от 240 кв.м в Лондон, придобита миналата година, като сума не е обявена. Заместникът му Николай Сиджимов пък е придобил в рамките на една година 12 имота в правешкото село Джурово на символични цени – пет от парцелите са на цена по 500 лв., въпреки че са между 700 и 1000 кв.м.

Социалният министър Иванка Шалапатова се вписва в традицията този пост да се заема от хора с по-скромно имущество, но заместничката й Гинка Машова-Станчева е обявила близо 1 млн. лв. налични средства на името на своя съпруг. В Министерството на здравеопазването зам.-министър Бойко Пенков е обявил влогове и налични средства на семейството за близо 1,2 млн. лв.

Другият заместник на проф. Христо Хинков Илко Гетов пък декларира апартаменти в София, Созопол, Банско, както и 8 дка ниви в пловдивския Бевърли Хилс – Белащица.

Четете още

Избор на редактора