Кои са най-добрите ресторанти в света

„Central“ в Лима (Перу) оглавява класацията на най-добрите ресторанти в света, според допитване до над 1000 кулинарни експерти от цял свят. Втори е „Disfruitar“ в Барселона (Испания), „Diverxo“ в Мадрид (Испания), „Asador Etkebari“ в Страната на баските (Испания) и на пето място е „Alchemist“ “ в Копенхаген (Дания).

На шесто място е ресторантът „Maido“ в Лима (Перу), по-нататък до номер 10 са „Lido 84“ в Гардоне Ривиера (Италия), „Atomix“ в Ню Йорк (САЩ), „Quintonil“ в Мексико Сити (Мексико). ), а на десето място е „Таблица“ в Париж (Франция).

„Central“ в Лима
„Disfruitar“ в Барселона
„Diverxo“ в Мадрид
„Asador Etkebari“ в Страната на баските
„Alchemist“ “ в Копенхаген

Сред топ 50 са ресторанти в Дубай, Бразилия, Мексико, Сингапур, Тайланд, Италия, Австрия, Аржентина, Испания, Великобритания, Франция, Швеция и Швейцария.

Словенската „Хиша Франко“ под ръководството на Анна Роше е на 32-ро място, а на 31-во е испанската „Мугариц“, която от десетилетия е в този престижен списък.

Изборът на 50-те най-добри ресторанта в света се провежда от 2002 г. Благодарение на група от 1080 кулинарни експерти и структуриран, одитиран процес на гласуване, годишният списък на най-добрите ресторанти в света откроява някои от най-добрите дестинации за уникални кулинарни изживявания и е барометър на световните гастрономически тенденции.

Още през 2002 г. британското списание Restaurant , водещо издание, посветено на кетъринга във Великобритания, реши да направи списък на най-добрите ресторанти в света въз основа на съветите на 150 експерти. На следващата година същият екип решава да организира тържество, за да отбележи обявяването на 50-те най-добри ресторанта в света. Така се ражда известният списък.

Тази система е усъвършенствана с времето. Първо се разрасна до панел от 300 експерти, след това до повече от хиляда. Скоро след това списъкът на 50-те най-добри ресторанта в света беше съставен независимо от списание Restaurant. Светът е разделен на 27 избирателни региона. Комисията във всеки регион се състои от автори и критици на храни, готвачи, ресторантьори и кулинари, всеки с 10 гласа.

Четете още

Избор на редактора