Кои са най-посещаваните градове през 2023 г.

Истанбул е най-посещаваният град в света, след като през 2023 г. е привлякъл 20,2 млн. международни посетители – с 26% повече, отколкото през 2022 г. Това сочи класация на Euromonitor International, цитирана от CNBC.

Историческият център на Истанбул е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Според National Geographic най-доброто време за посещение на Истанбул е през пролетта или есента.

На второ място в класацията е Лондон с 18,8 млн. международни посетители през 2023 г. Британската столица записва 17% ръст на посещенията на годишна база.

Euromonitor International подчертава, че Лондон разполага с най-добрата туристическа инфраструктура в света. Според CNBC няколко компании планират да открият нови хотели в града.

Ню Йорк е единствената дестинация в САЩ, която попада в топ 10 в класацията. В града са регистрирани 11 млн. посещения, което представлява 24% ръст спрямо 2022 г.

„Международните пътувания продължават да се възстановяват и през 2023 г. се отчита 38% ръст в броя им. Очаква се той да достигне 1,3 млрд. до края на годината“, се посочва още в проучването.

Четете още

Избор на редактора