Кои са шахматните царици на Европа

Националният отбор на България за жени стана в понеделник европейски шампион по шахмат за пръв път в историята на спорта у нас.

На европейското отборно първенство в Будва, Черна гора Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха успех, който дълго ще се помни. Те завършиха с 16 точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка отбора на Азербайджан. България е и единственият отбор без загуба на първенството.

Кои са шампионките?

Виктория Радева получава титлата гросмайстор през 2021 г. от Световната шахматна федерация. Родена е през 2001 г. и започва да тренира, когато е на три и половина. Първите уроци в шаха получава от баща си. Виктория е трикратна шампионка на първенство за жени по класически шах. Печели турнира през 2018, 2019 и 2023 г. През 2011 г. взе сребърен медал на световното първенство за младежи до 10 години.

Сега Радева учи „Национална сигурност“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Неин треньор е Йордан Иванов.

Виктория Радева Снимка БФШ 2022

Поради здравослвони причини тя не взе участие във финалните партии, но се представи изключително достойно като записа реми в битката с Азербайджан, въпреки че игра с висока температура.

Гергана Пейчева, която спечели решаващата партия в мача с Грузия, е родена през 2003 г. Представяла е България на световно и европейско първенство по шах за девойки. Участва за България и в Олимпадата по шахмат за жени през 2022 г. През 2014 г., когато е на 11 г., печели европейското ученическо първенство за момичета. Два пъти е първенец на държавното първенство по ускорен шах за жени – през 2019 и 2022 г.

Гергана е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън, предградие на Далас. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София.

Гергана Пейчева, Снимка Инстаграм

Белослава Кръстева е гросмайстор от 2023 г. Представлявала е България на европейското и световно първенство по шахмат за девойки. През 2019 г. печели държавното първенство за момичета до 16 г., а година по-късно е първа и на това за жени. Участва за България и в Олимпадата по шахмат за жени през 2022 г.

Съвсем наскоро спечели бронзов медал на световното първенство за девойки до 19 г. в Мексико.

Снимка ФИДЕ

Нургюл Салимова е на 20 години. От 2019 г. е гросмайстор. Започва да тренира шах на 4 г., а първите и учители са баща ѝ и дядо ѝ. През 2017 г. става най-младата шампионка за жени в България. Тогава тя все още няма 14 г. През 2011 г. печели европейското първенство за деца до 8 г., а през 2015 г. световното първенство за момичета до 12 г., както и европейското за младежи до 12 г.

През лятото на 2023 г. всички говореха за нея, след като стана втора на Световната купа по шахмат. Малко по-късно спечели сребърен медал на европейското клубно пъревнство с унгарски отбор.

Снимка Инстаграм

Антоанета Стефанова е родена през 1979 г. Тя е най-успешната българска шахматистка. Световен и европейски шампион по шахмат за жени. Става гросмайстор на 15 години, а през 2003 г. става международен гросмайстор и сред мъжете, което е най-високото звание в шаха.

Тя беше народен представител в 45-ото Народно събрание, както и кандидат-премиер на „Има такъв народ“ през 2021 г.

Четете още

Избор на редактора