Кой уши наметалото, с което Меси вдигна купата?

Гледайки финала на Световното първенство в неделя, Ахмед Ал-Салем беше по-емоционален от повечето футболни фенове, когато шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, емир на Катар , постави черно-златен бишт върху раменете на аржентинския капитан Лионел Меси .

Мантията, която Меси носеше, докато вдигаше футболния трофей, беше бишт за 2200 долара, традиционно облекло, носено от мъже за сватби, дипломиране и официални събития, и беше изработена от семейната компания на Ал-Салем.

Ал-Салем гледаше как Аржентина побеждава Франция в кафене близо до семейния магазинна пазара Сук Уакиф в Доха, след като по-рано даде две от деликатните ръчно изработени наметала на служителите на Световното първенство, една в по-малък размер за Меси и една, която да пасне на по-високия френски капитан Юго Лорис.

„Не знаехме за кого са и бях изумен“, каза той пред АФП за момента, в който шейх Тамим облече Меси в наметалото.

Ал-Салем разпозна етикета на компанията си и сега празнува собствената си победа на Световната купа.

Магазинът на Ал-Салем е дългогодишен доставчик на бишт за катарските кралски особи, обикновено продава осем до 10 облекла на ден.

В понеделник, деня след финала, продажбите се изстреляха до 150, включително три копия от най-високия клас бишто,като този на Меси, каза Ал-Салем.

„На един етап имаше десетки чакащи пред магазина“, каза той.

„Почти всички те бяха аржентинци“, добави той, докато гледаше осем привърженици на новите световни шампиони да се снимат, докато носят крехък бишт и копие на трофея от Световната купа.

Когато шейх облича човек в бишт, това означава да го почитаме и оценяваме“, каза Ал-Салем.

„Всеки бишт отнема една седмица, за да се направи и преминава през седем етапа на завършване, като различни работници добавят различни линии златна плитка към предната част и ръцете, обяснява Ал-Салем. – За бишата на Меси златната нишка идва от Германия, а памучната тъкан на Наджафи е внесена от Япония.“

Четете още

Избор на редактора