Колекционер показва талисманите на всички световни първенства

През последното десетилетие Мохамед Абдулатееф натрупа впечатляващ набор от футболни сувенири – и само седмици преди старта на Световното първенство в Катар, той споделя своята колекция от талисмани на FIFA World Cup с хората в Доха.

Организирана от Върховния комитет за доставка и наследство (SC), изложбата включва всички талисмани на първенствата на планетата от 1966 г. насам. Експозицията се намира на първия етаж на City Center Mall и е отворена всеки ден от 8 сутринта до 22 часа до 20 декември, съобщава qatar2022.qa.

Разговаряме с Абдулатееф, който също така държи една от най-ценните и пълни колекция от билети за първенствата на ФИФА, за да научим повече за неговата страст, както и за стремежите му за тазгодишния турнир, който ще започне на 20 ноември, когато Катар ще се изправи срещу Еквадор на стадион Ал Байт.

Какво е чувството да споделиш колекцията си от талисмани с народа на Катар преди първото Световно първенство в Близкия изток и арабския свят?

Много съм горд. Надявам се хората да се насладят на талисманите. Интересно е да се види как са се променили дизайните от 1966 г. до La’eeb, талисмана на Катар 2022, който е първият дигитален талисман.

Какво запали страстта ви да колекционирате сувенири от Световната купа?

Аз съм голям фен на Световното първенство. Всъщност най-ранният ми футболен спомен е гледането на шампионата през 1982 г. по телевизията. През 2014 г. прочетох статия за събирането на билети за Световната купа и тя наистина ме заинтересува. Тогава реших да опитам да събера билети от всеки турнир от 1930 г. насам. Оттогава успях да събера билети от 95% от всички мачове на Световната купа, чак до Русия 2018. Започнах да събирам и други сувенири, включително талисмани, футболни топки и стари вестници. В момента имам над 1200 артикула.

Кой е бил най-трудният предмет за вашата колекция?

Повечето неща не са лесни за придобиване, особено тези от по-ранни издания на турнира. Но благодарение на моята международна мрежа от колеги колекционери в страни като Испания, Холандия, Обединеното кралство, Бразилия и Уругвай, имах късмета да намеря редки предмети от цял ​​свят.

Най-трудният предмет за осигуряване бяха чифт футболни обувки, които принадлежаха на уругвайски играч от Световното първенство през 1930 г. Имаше търг и мой приятел ме представляваше. Най-накрая ги осигурихме след тежка конкуренция от други колекционери в Европа.

Кой е любимият ви предмет в колекцията ви?

Аз съм горд собственик на билет за финала през 1934 г. между Италия и Чехословакия. Той е много рядък и е още по-ценен от факта, че е подписан от трима италиански играчи, които са играли на финала. Много хора са ми предлагали да платят големи суми пари за него.

Какво е чувството да бъдеш признат за собственик на една от най-пълните колекции от билети за Световно първенство в света?

Изпълва ме с гордост, че можем да кажем, че най-голямата колекция от билети за Световната купа принадлежи на катарец. Спомням си, че гледах телевизионен епизод на FIFA в YouTube, където споменаха, че най-много билети има тук, в страната домакин на Световното първенство през 2022 г. Когато ме нарекоха „световен шампион по колекционери на билети“, бях на Седмото небе.

Колко струва колекцията за вас?

За мен тези предмети са като златен прашец. Обичам факта, че всички тези скъпоценни произведения имат невероятни истории зад себе си.

Какви сувенири се надявате да добавите към колекцията си от Катар 2022?

Несъмнено мечтата ми е да намеря физически билет за всичките 64 мача на Катар 2022. Тези билети ще станат рядкост, особено след като тази година повечето билети са цифрови.

Четете още

Избор на редактора