Куба на път да одобри гейбраковете

Кубинският парламент одобри в петък промяна на законодателство, касаещо кубинските семейства, което подготвя почвата за узаконяване на еднополовите бракове, за разширяване на правата на жените и за засилване на защитата на децата и възрастните хора, съобщи БТА.

Възможно е съвсем скоро Куба да се сдобие с нов Семеен кодекс, но окончателното му влизане в сила е обвързано с условието той да бъде одобрен на референдум, който ще бъде произведен на 25 септември. Кодексът вече бе подложен на широко обществено обсъждане, като организаторите на обсъждането заявиха, че законодателният акт разполага с подкрепата на 62 процента от участниците в дебатите. Трябва да се отбележи обаче, че този процент на одобрение е относително нисък по кубинските стандарти, като се вземе предвид, че новата кубинска конституция например получи подкрепата на 86 процента от гласоподавателите на референдум през 2019 г. Обикновено мерките, подлагани на референдум в Куба, събират подкрепа от около 95 процента.

Новият Семеен кодекс насърчава „любовта, нежността, грижата, чувствителността, уважението към другите хора и хармонията на нашите семейства“, заяви министърът на правосъдието Оскар Мануел Силвера, докато представяше новото законодателство в парламента.

Голям брой църковни организации в Куба се противопоставят на новия кодекс.

Четете още

Избор на редактора