Меси. От друга галактика, но от моя квартал

Съвсем обикновената сива къща на улица „Лавайеха“ 400 отдавна се е превърнала в свещено място за феновете на Лионел Меси.

Това е родният дом на професионалния футболист, който се появява на бял свят преди 35 години в аржентинския индустриален град Росарио.

Той се намира на 3 часа път с кола северно от столицата Буенос Айрес. На една от стените близо до къщата на Меси има надпис, който гласи: „От друга галактика, но от моя квартал“.

По време на Световното първенство по футбол между Аржентина и Франция квартал „Лас Ерас“ се радва на по-голям международен интерес от обикновено. Телевизионни екипи от Китай и Япония и туристи от Колумбия, Мексико и Франция са пристигнали. Тук е и 65-годишният съсед Карлос. Всичко започва на малкото квартално игрище Карлос влиза у дома, за да вземе и да ни покаже снимки от „онова време“. На тях виждаме младия Лионел Меси във вечерта, в която празнува с приятели и се сбогува с Росарио. Семейството на Карлос също е било там.

На следващия ден той лети за Барселона, където предизвика фурор в младежката школа на Барса, след което започва и световната му кариера.

„Знаехме, че е голям талант. Но кой би си помислил, че момчето, което играе на футболното игрище с децата от улицата, един ден ще стане най-добрият футболист в света“, разказва Карлос.

На улица „Лавайеха“ следят с огромна гордост Световното първенство. Футболното игрище, където Меси е ритал с момчетата от квартала и е вкарвал първите си голове, днес се е превърнало в култово място. Художници са изобразили сцени от живота на Меси на стените около него. Футболистът е увековечен и на огромен портрет върху задната стена на родната му къща. На нея е изписано и „Благодаря“.

Вълнението преди финала на Световното първенство вълнението може да се почувства навсякъде в Росарио. Оригиналните фланелки с „номер 10“ вече са свършили, а търговците от черния пазар правят сериозен бизнес с евтини копия. „Положението е извънредно“, казва продавачката Марта. Всеки иска да облече националните цветове за последно преди финала.

За самия град международният интерес към Лионел Меси представлява истински благодат. Неотдавна Росарио попадна на първите страници на вестниците заради ръста на насилието и престъпленията, свързани с разпространението на наркотици. Броят на убийствата се увеличава, а архиепископът призова за молитви и мирни шествия. Сега най-накрая е време и за добри новини. Аржентинците трябваше да чакат цели 8 години, за да получат втори шанс след загубата на финала на Световното първенство в Бразилия срещу Германия, завършил с 0:1. Сега, най-накрая, се очаква нещата да си дойдат на мястото и Меси да увенчае кариерата си с големия трофей. В новия „смарт“ спортен музей на провинция Санта Фе, чиято столица е Росарио – третият по големина мегаполис в страната – вече са се подготвили за триумфа. Между снимките на героите от Световните първенства от 1978 г., начело с Марио Кемпес, и от 1986 г., начело с Диего Марадона, е поставена и световната купа. Музеят припомня и значимостта на град Росарио за аржентинския футбол. Тук е роден сегашният национален треньор Лионел Скалони, както и легендарният треньор на отбора, спечелил Световната купа през 1978 г. – Сезар Луис Меноти. Списъкът с изтъкнати футболисти и треньори, родени в Росарио, наистина е впечатляващ. Аржентинският революционер Че Гевара, който е помогнал за освобождаването на Куба от диктатурата на Батиста, преди сам да прибегне до авторитарни похвати, също е родом оттук. Най-прославеният син на града.

Никой от тях обаче не е толкова вездесъщ, колкото Меси. В училището му стенопис с неговия лик украсява стената в двора. Фланелката му се развява от прозорците на високите сгради, а всички деца от футболните школи в града носят номер 10.

На хоризонта на бреговете на река Парана се вижда огромно изображение на футболиста. Хората го обичат, както заради изключителните му футболни качества, така и заради близката връзка, която той чувства с родния си град.

Футболистът винаги прекарва тук коледните празници, за да празнува със своето семейство и приятели. „Целият град подкрепя Меси“, казва бившият му съсед Карлос.

„Радвам се за него, защото въпреки големия успех, той винаги е бил здраво стъпил на земята и никога не е предизвиквал скандали. Той просто е добро дете.“

Четете още

Избор на редактора