Лидерите на Г-7 бесни: Ударът в Кременчук е отвратително военно престъпление

Лидерите на страните от Г-7 нарекоха руския удар по търговския център в Кременчук „военно престъпление“. В съвместно изявление те обещаха Владимир Путин да си плати лично за стореното и всички виновни да бъдат подведени под отговорност, съобщи БиБиСи.

„Ние ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна и военна помощ на Украйна толкова, колкото се налага. Няма да спрем, докато Русия не прекрати своята жестока и безмислена война в Украйна“, се казва в изявлението на Голямата седморка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък нарече обстрела на търговския център „един от най-отвратителните терористични актове в историята на Европа“.

Молът в мирния град Кременчук гори след руските ракети. СНИМКА YouTube

По последни данни 18 човека загинаха, а 59 са ранени от руските ракети и пожара, причинен от тях в мола в Кременчук. 40 души считат за „безследно изчезнали“, а всеки знае какво означава това. В момента на удара в търговския център са се намирали близо 1000 човека.

Както обикновено, най-рязък и точен беше в думите си британският премиер Борис Джонсън. Той сравни ситуацията в Украйна с времето преди Втората световна война. Пред БиБиСи Борис Джонсън каза, че в световната поддръжка на Украйна много важна е „стратегическата издържливост“.

„Представете си ако позволим на Путин безнаказано и насилствено да завладее огромни късове от чужда страна, от суверенна територия! Подобен факт би бил ужасяващ за всички страни от бившия Съветски съюз“, заяви Джонсън, намеквайки за непреодолимото желание на кремълския самодържец да присъединява към Русия бивши територии на СССР с цел една нова империя. „А от икономическа гледна точка това означава дълги години нестабилност и тревога по целия свят“, допълни Борис Джонсън.

В отговор на руската заплаха срещу човечеството НАТО реши рязко да увеличи числеността на своите сили за бързо реагиране. Сега те са около 40 хиляди бойци и много от тях са по източните граници на алианса. Намерението на НАТО е скоро живата сила да достигне 300 хиляди души.

Четете още

Избор на редактора