Лийдс на Груев си артиса от директната промоция

Ипсуич Таун се завърна в английската Висша лига след 22 години чакане, след като в последния 46-и кръг на Лига Чемпиъншип победи с 2:0 Хъдърсфилд и си гарантира 2-ата позиция в крайното класиране. Така „трактористите“, какъвто е прякорът на тима от Източна Англия, придружават шампиона на дивизията Лестър.

Ипсуич завършва с 96 точки, а на 3-о място остава Лийдс с българския национал Илия Груев в състава с 90. Разликата беше 3 точки във вреда на българина и съотборниците му и те се нуждаеха от задължителен успех над Саутхямптън, а по същото време Ипсуич трябваше да падне у дома от Хъдърсфилд.

Но мачът на „Елънд Роуд“ в Лийдс започна лошо за домакините, които изоставаха с 0:1 в 18-ата минута с гола на Адам Армстронг. Равенството беше възстановено само три минути по-късно чрез Йоел Пирьое, който направи двойно подаване след изпълнение на ъглов удар и с шут от 10-ина метра изравни. Но още преди почивката „светците“ отново излязоха напред в резултата и показаха, че също имат основателни амбиции за завръщане при най-добрите.

По същото време Ипсуич поведе с 1:0, а малко след началото на втората част затвърди успеха си с втори гол, макар и от днешния двубой да им трябваше само точка.

По този начин тимът, воден от мениджъра Киърън Маккена става първият отбор, който печели две поредни промоции от Лига 1 до Висшата лига откакто това го направи Саутхямптън през 2012-а.

Българският национал Илия Груев отново беше титуляр за Лийдс и направи много силен мач. Точно преди тимът му да изравни в 20-ата минута той също създаде шанс за гол. Груев-младши пусна отличен пас към Уилфред Ньонто в наказателното поле на гостите, като италианецът стреля. Вратарят на Саутхямптън обаче спаси изстрела.

Българинът остана на терена до 82-ата минута, когато беше заменен от Джо Гелхард.

В плейофите Лийдс ще трябва да се бори в два мача на разменено гостуване с Норич, като „канарчетата“ най-напред са домакини на 12-и този месец. Три дни по-късно Лийдс приема реванша. В другата полуфинална двойка Уест Бромич приема Саутхямптън на 12-и, а ответният двубой е на 17-и. Финалът между победителите в двете двойки е на 26-и май на стадион „Уембли“, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора