„Магнитски“ – ключът към кабинета „Василев“

Казусът „Магнитски“ е ключът, който ще отвори вратите към кабинет на Асен Василев, съобщи изключително добре информиран източник на ekspresso.bg.

ДПС е склонно на подкрепа за правителство в този парламент срещу изваждането тихомълком на Делян Пеевски от списъка „Магнитски“. Движението умело се окопа в опозиция без очевидни партийни пробойни, като единствено маститият депутат и свързването му със задкулисието, му пречи да диша спокойно.

ГЕРБ също има защо да подкрепи кабинет – не явно, но като играе ловко с кворума може да осигури избирането на Асен Василев за премиер. В замяна се иска само едно – в същия списък „Магнитски“ да не попадне лидерът им Борисов, каквито намеци откъм Европа има отдавна.

Подкрепяйки кабинета обаче, ГЕРБ на практика ще държи в шах през цялото време „Промяната“, защото нейната коалиция няма да има мнозинство за законите. Така по същество ги притиска да се полу-коалират, без да има официално коалиция.

ИТН също има мотив да се сформира кабинет. Хората на Слави искат да влязат отново в играта и да могат реално да издевателстват върху правителството.

Шансовете за кабинет на „Промяната“ реално вече са над 50%, но Асен Василев категорично не приема нито един от трите варианта, които крои опозицията. Той е твърдо решен да не се влиза в зала, ако няма договорени сигурни 121 гласа за кабинет.

Четете още

Избор на редактора