Макрон откри Град на франкофонията в замък

Еманюел Макрон откри един от големите си културни проекти – Град на франкофонията в замъка Вилер-Котре, съобщи АФП.

Президентът на Франция обяви, че е възложил на писателя Камел Дауд мисията да „увеличи преводите“ и да ги „направи достъпни“ за говорещите други езици.

„Превеждането на френски на чужди езици се превръща във форма на политическа борба на много места“, каза държавният глава.

Еманюел Макрон даде за пример африканския континент, където по думите му, „хората имат достъп практически безплатно до книги, които разпространяват мракобесие, които разказват лъжи за тази или онази религия, и които подготвят за най-лошото“.

Във Франция френският език „изгражда единството на нацията“, той е „език на свободата и универсализма“, каза той.

„Във време, когато разделенията се възраждат, когато омразата се възражда, когато хората искат да обърнат общности, религии и произход с главата надолу, френският език е спойка“, каза Еманюел Макрон на фона на високото напрежение, дължащо се по-специално на конфликта между Израел и „Хамас“ в Близкия изток.

Замъкът „Вилер-Котре“ е в градче с 10 000 жители в Северна Франция. Той е реновиран, за да се превърне в „Замък на франкофонията“ и ще бъде домакин на срещата на върха на Франкофонията през 2024 г., на която ще бъдат поканени лидерите на 88 държави.

В него през 1539 г. кралят на Франция Франсоа Първи подписва наредба, изискваща използването на френски език при изготвянето на правни текстове.

Според Еманюел Макрон Градът на франкофонията ще отдава почит на „основните фигури“ на френския език: учители, писатели и творци, актьори, библиотекари и преводачи, „които предават и поддържат френския език жив“.

При инвестиция от 210 милиона евро това е вторият най-голям културен проект на президента Макрон след възстановяването на катедралата „Нотр-Дам“.

Четете още

Избор на редактора