Мария Бакалова снима филм за военната идиотия „Царичина“ и Ванга

След номинацията си за „Оскар“ с „Борат 2“ Мария Бакалова се завръща у нас с нов проект, който е мечта на всеки кинаджия – филм за Царичина. В него тя едновременно е продуцент и актриса, която наднича в зоната на паранормалното. Това е първият български филм, по който Бакалова работи след пробива си в Холивуд.

Заглавието на творбата е „Триумф“, а жанрът е определян като трагикомедия, вдъхновена от реални събития, случили се през 90-те години. За онези, които не помнят това време, мистрията за дупката в Царичина дълго време се обсъждаше под сурдинка, а известно време бе засекретена. Причината е, че по темата рамо до рамо работят висши офицери и… екстрасенси.

Разкопките в намиращото се на 30 км северозападно от София село започнали през 1990 година по заповед на Генералния щаб на Българската армия, припомнят запознати. Военните вярвали, че в дупката ще намерят информация за извънземна цивилизация. Там уж се намирала гробницата на първото разумно същество, живяло някога на Земята. Мястото получило статут на секретен обект.
Единият от контактьорите в екипа – Димитър Сираков, сънувал, че с колегите му трябва да отидат на среща с Ванга. В Генералния щаб на армията се съгласили, че авторитетът и възможностите на пророчицата ще помогнат на работата в секретния обект. Генерал Динев и екстрасенсите Елисавета Логинова и Сираков тръгнали за дома на петричката врачка. Тя ги посрещнала, сякаш отдавна ги е очаквала. „Говореше на малките ни имена. Обърна се към генерал Динев и каза: „Абе, Любчо, какво търсите там? То е ни маж, ни жена, жута маймуна, за какво ви е?“. И за нас това беше доказателство, че не грешим. Ванга отгатна също, че сме стигнали някъде около стотния метър, защото ни беше помолила да ѝ занесем част от пръстта. Когато се върнахме, премерихме – 99,8 беше метражът“, разказва екстрасенската Елисавета Логинова.
Впоследствие се оказва, че наличието на свръхразум в Царичина е мистификация, което не пречи на военните да издълбаят междувременно 165 м тунел, преди да зарежат начинанието.
Според сценария на филма находката обещава да промени хода на историята и да направи България отново велика. В другите роли са Юлиан Вергов и Маргита Гошева, а режисьори – Кристина Грозева и Петър Вълчанов, в чийто филм „Бащата“ се е снимала Бакалова.

Четете още

Избор на редактора