Мексико продаде на Таджикистан президентския си самолет

След почти 4 години и половина опити президентът на Мексико съобщи, че най-накрая е продал нежелания президентски самолет – на правителството на бившата съветска република Таджикистан за 1,66 млрд. песос (92 млн. долара).

„Информирам народа на Мексико, че днес [четвъртък] беше сключен договорът за покупко-продажба на президентския самолет. Правителството на Таджикистан преведе 1 658 684 400 песос в съответствие с официалната оценка“, написа той на страницата си в Tуитър.

Средствата ще бъдат използвани за изграждането на две болници, заяви мексиканският държавен глава, информира ТАСС.

Самолетът, поръчан още през 2012 г. по времето на президента Фелипе Калдерон, пристигна в Мексико през февруари 2016 г., когато начело на страната беше Енрике Пеня Нието. Според различни оценки за него са били платени между 220 и 400 млн. долара.

Лопес Обрадор отказа да го използва, след като встъпи в длъжност на 1 декември 2018 г., като каза, че е твърде луксозен. Президентът, който обича строгите икономии, обикновено пътува с търговски полети.

Лопес Обрадор се беше опитал да привлече корпорации и бизнес ръководители да купят самолета, но не намери желаещи. Той дори символично „разигра“ самолета, чието превръщане обратно в нормален пътнически самолет би било скъпо.

Машината е конфигурирана да превозва само 80 души и има пълен президентски апартамент със самостоятелна баня. Експерти казаха, че би било скъпо да се превърне в типичен пътнически самолет, който да превозва до 300 пътници.

Четете още

Избор на редактора