Аржентина: Министър води на президентския вот

Аржентинците ще трябва да избират между левия кандидат Серхио Маса и крайнодесния Хавиер Милей на балотаж следващия месец, показват частичните резултати от вчерашните президентски избори. За да спечели на първия тур, кандидатът с най-голяма подкрепа от населението трябваше да получи повече от 45% от гласовете.

Министърът на икономиката Серхио Маса от левия „Алианс за родината“ изненадващо поведе на президентските избори в Аржентина. Мнозина смятаха, че гласоподавателите ще накажат Маса за голямата икономическа криза в страната. Инфлацията в Аржентина наближава 140%. Въпреки че Хавиер Милей от коалицията „Свободата идва“ водеше в анкетите преди вота, той получава 30 процента от гласовете, а Серхио Маса – 36 процента. Според местните медии избирателната активност на изборите е била 74%.

Освен че обеща промяна в икономическата политика, Хавиер Милей проведе кампания за намаляване на държавните служби, което според него ще намали бюрокрацията в правителството.

Серхио Маса съсредоточи голяма част от кампанията си в защита на социалните и трудови ценности на перонисткото движение. 51-годишният Маса настоява, че мерките за икономии, приети от неговото правителство, са резултат от дълга към МВФ, натрупан от предишната дясноцентристка администрация. Непредвидимите резултати сега означават несигурност за още четири седмици до балотажа на 19 ноември.

Освен за президент и вицепрезидент, аржентинците гласуваха и за 130 нови представители за долната камара на Конгреса, която има 257 членове, и 24 нови сенатори за 72-членната горна камара.

Четете още

Избор на редактора