Над половината от децата в Румъния искат да напуснат страната

Повече от половината деца (55 процента) искат да напуснат Румъния, като основните причини за това са възможностите за образование (26,3 процента), недоверието или неудовлетвореността от условията в страната (21,9 на сто) и събирането с роднини или приятели, които вече са в чужбина (5 процента). Това показват данните от проучване на неправителствената организация „Спасете децата“, представено днес в Сената, съобщава агенция Аджерпрес.

Социологическото проучване „Познаване, значимост и зачитане на правата на децата в Румъния“ е проведено върху представителна извадка на национално равнище от 1098 деца в периода ноември-декември 2022 г., с допустима грешка от плюс/минус 3 процента при 95 процента ниво на достоверност.

Анализирайки нивото на осведоменост на децата за рискови ситуации и разпознаването на ситуации на злоупотребата, въпреки че повечето деца (65 процента) могат да разпознаят злоупотребата, само едно от всеки три знае къде да потърси помощ и да се довери на това лице или референтна институция, разкриват още данните от проучването.

Анализът също така показва, че толерантността към ромите и лицата с физически увреждания се е увеличила, но толерантността към връстниците с психични проблеми е намаляла, като процентът на учениците, които биха се съгласили да имат съученик с психични проблеми, е намалял от 36,6 процента на 31,9 на сто.

В сравнение с 2013 г. процентът на учениците, които биха се съгласили да имат съученик от ромски произход, се е увеличил от 48,7 процента на 61,8 на сто, значително увеличение се отчита и при процента на учениците, които биха се съгласили да имат съученик с физически увреждания (от 39,8 процента на 60,2 процента), сочат още данните от проучването.

Най-високо е нивото на толерантност към децата бежанци, следвани с малка разлика от децата в системата за закрила, отбелязват авторите на изследването.

Четете още

Избор на редактора