Над 17 000 учители на обучение за дигитална раница

17 323 учители ще преминат обучение за работа с платформата „Дигитална раница“ и използване на иновативни методи на преподаване., съобщиха от образователното министерство.

Обученията са за два квалификационни кредита – общо 32 часа. Всеки от учителите ще придобие компетентност да използва и прилага различните функционалности и дигитални образователни ресурси в платформата. Те ще могат да разработват електронни уроци по своите предмети, които да публикуват и за общодостъпно ползване в „Дигиталната раница“.

Към момента почти всички дейности по изграждане на единната безплатна електронна платформа за обучение са приключили. В нея са качени всички учебници от 1-ви до 7-ми клас. От следващата учебна година и учебниците от 8-ми до 12-ти клас ще бъдат достъпни безплатно в „Дигиталната раница“. Необходимо е обаче тя да се „напълни“ с допълнително съдържание – онлайн уроци, упражнения, тестове, създадени и споделени от самите учители. За всеки одобрен и публикуван за общодостъпно ползване урок учителят, който го е изготвил, получава заплащане от 179 лева.

Предстоящите обучения на учителите ще се провеждат по 109 програми, разработени от 9 университета и 14 обучителни организации. Педагогическите специалисти, участвали в курсовете, ще получат удостоверение с присъдени квалификационни кредити.

Четете още

Избор на редактора