НАТО е предал на Киев 1550 БТР-а и 230 танка

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците и партньорите на Украйна в Северноатлантическия алианс са предали на Киев почти цялото обещано военно оборудване – 1550 бронетранспортьора и 230 танка, както и „огромно количество боеприпаси“.

„Повече от 98% от бойните машини, които бяха обещани на Украйна, вече са предадени [на украинското командване]“, увери Столтенберг в четвъртък на съвместен брифинг с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел.

С прехвърленото оборудване и доставените снаряди украинската армия вече разполага с необходимите технически възможности за освобождаване на териториите на страната, окупирани от руските войски, заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг спомена и за проведения предишния ден телефонен разговор между украинския президент Володимир Зеленски и китайския лидер Си Цзинпин.

Според генералния секретар НАТО приветства самия факт, че двамата лидери са разговаряли за първи път от повече от година – от началото на пълномащабната война – но отбеляза, че Китай все още не е осъдил публично руската инвазия, предава БТА.

Четете още

Избор на редактора